Υπάρχει ζωή στον Άρη; Οι επιστήμονες θα ξέρουν σύντομα

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Οι επιστήμονες θα ξέρουν σύντομα Facebook Twitter
EPA
0

Πολύ κοντά στην οριστική απάντηση για την ύπαρξη (ή μη) ζωής στον Άρη βρίσκονται οι επιστήμονες.

Ευρωπαίοι και Ρώσοι ερευνητές ευελπιστούν να εξηγήσουν την προέλευση του αέριου μεθανίου στον γειτονικό πλανήτη, που θα μπορούσε να αποτελεί ίχνος οργανισμών που ζουν ή έζησαν κατά το παρελθόν στον Άρη.

Στη Γη, το μεθάνιο παράγεται κυρίως από τα μικρόβια, αν και το αέριο δημιουργείται και από γεωλογικές διαδικασίες στο υπέδαφος.

Με τη βοήθεια του διαστημικού σκάφους ExoMars Trace Gas Orbiter, που κάνει μανούβρες πάνω από τον Άρη εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να δώσουν απάντηση στο μυστήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, το σκάφος αναπτύχθηκε στην κατάλληλη τροχιά και ξεκίνησε τις πρώτες μετρήσεις της αρειανής ατμόσφαιρας.

«Αν βρούμε ίχνη μεθανίου αναμεμειγμένα με πιο περίπλοκα οργανικό μόρια, αυτό θα είναι ισχυρή ένδειξη βιολογικής προέλευσης του μεθανίου», εξηγεί ο Μαρκ Μακόγκριαν, επικεφαλής σύμβουλος Επιστήμης και Εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

«Αν πάλι το μείγμα περιέχει διοξείδιο του θείου σε υψηλή συγκέντρωση, τότε μάλλον οι εκπομπές αυτές είναι μάλλον προϊόν γεωλογικών διαδικασιών».

To ExoMars περιστρέφεται πλέον σε ύψος 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Αν και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για μία ολοκληρωμένη έρευνα, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα έχουν τα πρώτα ασφαλή στοιχεία στους επόμενους δύο μήνες.

Το ExoMars Trace Gas Orbiter είχε εκτοξευθεί το 2016 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Μετά από εφτά μήνες στο διαπλανητικό κενό, το ρομποτικό σκάφος έφτασε στον τελικό του προορισμό και έστειλε στην επιφάνεια του Άρη το Schiaparelli.

Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη, το Schiaparelli δοκίμασε θερμικές ασπίδες και αλεξίπτωτα, προσφέροντας στους μηχανικούς πολύτιμες πληροφορίες για την βελτίωση των σχετικών τεχνολογιών, με το βλέμμα σε μελλοντικές εξερευνήσεις.

Η αποστολή αποτελεί σύμπραξη της ESA με τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos.

Με πληροφορίες από ESA, Roscosmos και Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM