Θάνος Ασκητής: Τα social media χειραγωγούν και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα

Θάνος Ασκητής: Τα social media χειραγωγούν και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Την ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόταξε ο νευρολόγος, ψυχίατρος και διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Ασκητής, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις τους για την ανθρώπινη ψυχολογία. 

«Το βιβλίο πάντα ήταν το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξεις τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη. Σήμερα η εικόνα "βομβαρδίζει" τον εγκέφαλο και τον αποβλακώνει σε μια αντίληψη θέσφατου. Τα social media δηλαδή όχι μόνο χειραγωγούν και καθοδηγούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας για να μειώσουμε σε ένα βαθμό τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο κ. Ασκητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «τα social media επιφορτίζουν συναισθηματικά τον άνθρωπο με περισσότερη εχθρότητα, φόβο και αγωνία για το μέλλον». 

«Τα social media πρέπει να είναι χειριστικά και όχι να μας χειρίζονται. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στην εποχή που οι άνθρωποι απομονώνονται και εθίζονται. Υπάρχει συσχέτιση της χρήσης των social media με την κατάθλιψη, το αλκοόλ και το τζόγο, φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συσχετίζονται πάρα πολύ με την ηλεκτρονική αντίληψη. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των social media στα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να το κάνουν. Έχει καταγραφεί ότι ο θυμός και η κατάθλιψη συσχετίζεται με την υπερβολική χρήση των social media που καταστρέφει και τον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο κ. Ασκητής.

«Έχουμε δει τα τελευταία 30- 40 χρόνια ότι αυτή η ευμάρεια που μπήκε στη ζωή μας, η αστικοποίηση και κυρίως η νέα τεχνολογία, έκανε τους ανθρώπους να απομονωθούν, να χάσουν τον αυθορμητισμό τους, την προσωπική επαφή και επικοινωνία, να μιλούν λιγότερο [...] Ο προφορικός λόγος έχασε σημαντικό κομμάτι. Ο γραπτός λόγος έχασε πάρα πολύ όπως έχασε και η φαντασία. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν δημιουργούν συναισθήματα», τόνισε ο ειδικός.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM