Τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη, σύμφωνα με επιστήμονες

Τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη, σύμφωνα με επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα χρυσόψαρα έχουν τελικά καλή μνήμη κόντρα στην έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου» που θέλει τα εν λόγω ψάρια να ξεχνούν γρήγορα. 

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκπαίδευσε εννέα ψάρια να «ταξιδέψουν» για 70 εκατοστά και να επιστρέψουν, λαμβάνοντας στο τέλος της διαδρομής τροφή ως ανταμοιβή. Τα ψάρια μπόρεσαν να διανύσουν με ακρίβεια την απόσταση πράγμα που, σύμφωνα με την έρευνα, διαψεύδει τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα χρυσόψαρα έχουν μικρή έως καθόλου μνήμη.

Οι επιστήμονες του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου ήθελαν να διαπιστώσουν αν τα ψάρια έχουν τρόπους πλοήγησης παρόμοιους με τα ζώα της ξηράς.

Χρησιμοποίησαν ένα στενό ενυδρείο με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθετων λωρίδων ανά δύο εκατοστά. Όταν τα χρυσόψαρα έφταναν στην καθορισμένη απόσταση, τα ψάρια παρακινούνταν με ένα εξωτερικό σύνθημα ερέθισμα από τους επιστήμονες (π.χ. ένας ερευνητής που κουνούσε το χέρι του) να κολυμπήσουν πίσω στην αρχική θέση για να πάρουν την τροφή που τους έδιναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα ψάρια θα κολυμπούσαν την ίδια απόσταση αν άλλαζε η θέση εκκίνησης και αν αφαιρούνταν το εξωτερικό σύνθημα.

Διαπίστωσαν ότι οκτώ από τα εννέα ψάρια θυμούνταν με ακρίβεια πότε έπρεπε να γυρίσουν πίσω για να πάρουν την ανταμοιβή τους, χωρίς να τους ζητηθεί μέσω κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ