ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τα χειρότερα password - Kι όμως εκατομμύρια τα χρησιμοποιούν

Τα χειρότερα password - Kι όμως εκατομμύρια τα χρησιμοποιούν Facebook Twitter
1

Το να βρεις το σωστό και ασφαλές password στις μέρες μας με τόσες συσκευές και πλατφόρμες, είναι μια μάλλον δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να δίνουν λίγη σημασία.

Μια βρετανική έρευνα έδειξε πως εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη passwords τόσο ερασιτεχνικά και προβλέψιμα, που είναι επικίνδυνα.

Αν και η έρευνα διεξήχθη στη Βρετανία, τα passwords με τους αριθμούς είναι μάλλον οικουμενικό πρόβλημα.

Η ανάλυση από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Cyber Security (NCSC) του Ηνωμένου Βασιλείου, βρήκε ότι το «123456», ήταν ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Η μελέτη βοήθησε να αποκαλυφθούν τα κενά που θα μπορούσαν να αφήσουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους σε κίνδυνο.

Το NCSC δήλωσε ότι οι χρήστες θα πρέπει να επιλέγουν τρεις τυχαίες λέξεις μαζί που να τις θυμούνται εύκολα για να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρός κωδικός πρόσβασης.

Στην κορυφή της λίστας με τους λογαριασμούς που εύκολα παραβιάζονται ήταν όπως αναφέραμε ως password το 123456, που εμφανίστηκε σε περισσότερους από 23 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής σειρά αριθμών ήταν το 123456789, ενώ άλλοι στους πρώτους πέντε συμπεριλαμβάνονται τα "qwerty", "password" και 1111111.

Το επόμενο σκέλος της έρευνας αφορά τους Βρετανούς, αλλά κάνοντας την αντιστοιχία μπορεί κανείς να μαντέψει τι είναι πιθανόν να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως πχ η Ελλάδα.

Το πιο κοινό όνομα που έχει χρησιμοποιηθεί στους κωδικούς πρόσβασης ήταν το Ashley, ακολουθούμενο από τα Michael, Daniel, Jessica και Charlie.

Όταν πρόκειται για ομάδες ποδοσφαίρου, η Λίβερπουλ ήταν πρώτη και η Τσέλσι είναι δεύτερη. Το συγκρότημα Blink-182 ήταν το πιο κοινό από τα ονόματα μουσικών.

«Κανείς δεν πρέπει να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα με κάτι που μπορεί και άλλος να μαντέψει, όπως το όνομά τους, την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα ή την αγαπημένη μπάντα του», λένε οι ειδικοί.

Τech & Science
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM