Πονάνε τα ψάρια; Μην βιαστείτε να απαντήσετε...

Πονάνε τα ψάρια; Μην βιαστείτε να απαντήσετε... Facebook Twitter
0

Πονάνε τα ψάρια; Οι περισσότεροι θα πουν βιαστικά όχι ή ίσως πως αν πονάνε, η αίσθηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή των ανθρώπων.

Κι όμως κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα ψάρια νιώθουν πόνο, ακόμη και αν αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί τόσο χειροπιαστά. Ωστόσο ξεκινούν την επιχειρηματολογία τους λέγοντας πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς είναι η αίσθηση του πόνου σε γάτες, σκύλους ή άλλα ζώα, αλλά είναι κάτι που έχουμε αποδεχθεί και θεωρούμε βαρβαρότητα όταν συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι μάλλον πως αν τα ψάρια ήταν πιο εκφραστικά και μπορούσαν να παράγουν κάποιον ήχο που θα έμοιαζε με λυγμό, η ζωή και κυρίως ο θάνατός τους θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Το 2014, το BBC Newsnight κάλεσε τη βιολόγο του Πανεπιστημίου του Πεν Victoria Braithwaite να συζητήσει τον πόνο και την ευημερία των ψαριών με τον Bertie Armstrong, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Αλιέων της Σκωτίας. Ο Armstrong απέρριψε την ιδέα ότι τα ψάρια αξίζουν νόμους ευημερίας και επέμεινε ότι η πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο.

Όμως η βιολόγος διαφωνεί σθεναρά και τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με άλλους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο έχουν δώσει ουσιαστικά στοιχεία ότι, όπως τα θηλαστικά και τα πουλιά, τα ψάρια βιώνουν επίσης συνειδητό πόνο.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την αλήθεια. Τα ψάρια νιώθουν πόνο. Είναι πιθανόν διαφορετικός από αυτό που οι άνθρωποι αισθάνονται, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα είδος πόνου» υποστηρίζει η Victoria Braithwait.

Σε ανατομικό επίπεδο, τα ψάρια έχουν νευρώνες οι οποίοι ανιχνεύουν πιθανή βλάβη, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη πίεση και τα καυστικά χημικά. Τα ψάρια παράγουν την ίδια παυσίπονη ουσία με τα θηλαστικά όταν πονούν και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια τραυματισμού είναι ανάλογη με αυτή των χερσαίων σπονδυλωτών. Τα ψάρια συμπεριφέρονται επίσης με τρόπους που δείχνουν ότι συνειδητά βιώνουν πόνο.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έριξαν συστάδες από έντονα χρωματιστά τουβλάκια Lego σε δεξαμενές με πέστροφες. Η πέστροφα αποφεύγει συνήθως ένα άγνωστο αντικείμενο που ξαφνικά εισάγεται στο περιβάλλον σε περίπτωση που είναι επικίνδυνο. Αλλά όταν οι επιστήμονες έδωσαν στα ψάρια μια οδυνηρή έγχυση οξικού οξέος, αυτά σταμάτησαν να παρουσιάζουν αυτές τις αμυντικές συμπεριφορές, προφανώς επειδή δεν μπορούσαν λόγω της δικής ταλαιπωρίας.

Αντίθετα, τα ψάρια που εγχύθηκαν τόσο με οξύ όσο και με μορφίνη διατηρούσαν τη συνήθη προσοχή τους και τα αντανακλαστικά τους, Όπως όλα τα αναλγητικά, η μορφίνη καταπνίγει την εμπειρία του πόνου, αλλά δεν κάνει τίποτα για να απομακρύνει την πηγή του ίδιου του πόνου, υποδηλώνοντας ότι η συμπεριφορά των ψαριών αντανακλούσε την ψυχική τους κατάσταση, όχι απλή φυσιολογία. Εάν τα ψάρια ανταποκρίνονταν αντανακλαστικά στην παρουσία καυστικού οξέος, σε αντίθεση με το συνειδητό πόνο, τότε η μορφίνη δεν έπρεπε να έχει κάνει διαφορά.

Πριν από μερικά χρόνια, η Lynne Sneddon, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και ένας από τους μεγαλύτερους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως στον πόνο των ψαριών, άρχισε να διεξάγει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πειράματα. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί μόνο ορισμένα από τα αποτελέσματα.

Σε μια δοκιμασία, έδωσε σε ψάρια γνωστά ως zebrafish την επιλογή ανάμεσα σε δύο ενυδρεία: ένα εντελώς άγονο και το άλλο να περιέχει χαλίκι, ένα φυτό και θέα σε άλλα ψάρια. Όλα τα ψάρια προτίμησαν σταθερά να περνούν το χρόνο τους στην πιο διακοσμημένη δεξαμενή. 

Ωστόσο, όταν ορισμένα ψάρια εγχύθηκαν με οξύ και το διπλανό ενυδρείο πλημμυρίστηκε με παυσίπονη λινοκαΐνη άλλαξαν την προτίμησή τους, εγκαταλείποντας την πλούσια δεξαμενή. Η Sneddon επαναλάμβανε αυτή τη μελέτη με μία αλλαγή: αντί να ρίχνει στο άδειο ενυδρείο παυσίπονο, το παρείχε κατευθείαν στα σώματα των ψαριών, ώστε να μπορούν να το πάρουν μαζί τους όπου κολυμπούν. Τα ψάρια παρέμειναν ανάμεσα στο χαλίκι και το πράσινο και δεν άλλαξαν σπίτι.

Τα συλλογικά αποδεικτικά στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε οι βιολόγοι και οι κτηνίατροι να δέχονται όλο και περισσότερο τον πόνο των ψαριών ως πραγματικότητα.

Το 2013, η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ευθανασία των ζώων, οι οποίες περιελάμβαναν τις ακόλουθες δηλώσεις: «Προτάσεις ότι οι αντιδράσεις των ψαριών στον πόνο απλώς αντιπροσωπεύουν αντανακλαστικά έχουν διαψευσθεί. ... η υπεροχή των συσσωρευμένων αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει τη θέση ότι τα ψάρια θα πρέπει να τυγχάνουν των ίδιων εκτιμήσεων με τα επίγεια σπονδυλωτά όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο».

Ωστόσο, ακόμη και οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα και αυτοί που υποστηρίζουν πως τα ψάρια δεν αισθάνονται τον πόνο, είναι το ίδιο θερμοί με τις ομάδες που τους αντικρούουν.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για συνειδητή ταλαιπωρία που μπορούν να βιώσουν τα ψάρια, δεν παρέχεται συνήθως το είδος της νομικής προστασίας που παρέχεται σε ζώα εκμετάλλευσης, ζώα σε εργαστήρια και κατοικίδια ζώα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορισμένες από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες για την καλή διαβίωση των ζώων, οι οποίες καλύπτουν συνήθως όλα τα σπονδυλωτά. Στον Καναδά και την Αυστραλία, οι νόμοι για την καλή μεταχείριση των ζώων είναι πιο αποσπασματικοί, ποικίλλουν από το ένα κράτος ή την επαρχία σε άλλο. ορισμένοι προστατεύουν τα ψάρια, μερικοί δεν το κάνουν. Η σχετική νομοθεσία της Ιαπωνίας παραμελεί σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια. Η Κίνα έχει πολύ λίγους ουσιαστικούς νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων οποιουδήποτε είδους. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος περί καλής διαβίωσης των ζώων προστατεύει τα περισσότερα ζώα, αλλά αποκλείει τα ψάρια, τα αμφίβια και τα ερπετά.

Ωστόσο, ο πλήθος των ψαριών που θανατώνονται για φαγητό και εκτρέφονται για καταστήματα κατοικίδιων ζώων, υποφέρει από τον αντίστοιχο αριθμό θηλαστικών, πτηνών και ερπετών.

Ετησίως, περίπου 70 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα σκοτώνονται για φαγητό σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει κοτόπουλα, άλλα πουλερικά και όλες τις μορφές ζώων. Αντίθετα, εκτιμάται ότι περίπου 10 έως 100 δισεκατομμύρια ψάρια εκτρέφονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, και περίπου άλλα ένα έως τρία τρισεκατομμύρια ψάρια αλιεύονται στην άγρια φύση. Ο αριθμός των ψαριών που θανατώνονται κάθε χρόνο υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που υπήρξαν ποτέ στη Γη.

Οι επιστήμονες που ερευνούν τον πόνο των ψαριών λένε πως ο τρόπος που θανατώνονται είναι στην πραγματικότητα φριχτός και σίγουρα επίπονος. Πρέπει να γίνεται διαφορετικά η αλιεία και αν ναι, γίνεται να είναι λιγότερο επίπονη; Ναι, λένε οι επιστήμονες, αλλά εξηγούν και γιατί αυτό δεν γίνεται και φυσικά ο πρώτος λόγος είναι το τεράστιο κόστος.

Δεν υπάρχουν κανονισμοί για το πώς θα πρέπει να θανατωθούν τα ψάρια: οι τεχνικές περιλαμβάνουν γρήγορο χτύπημα στο κεφάλι, ασφυξία, κατάψυξη, δηλητηρίαση και ηλεκτροπληξία. 

Aλλά καμιά μέθοδος δεν είναι ακόμη αυτή που κατά γενική ομολογία είναι η λιγότερο επίπονη καθώς δοκιμές σε διάφορα είδη έχουν επιφέρει και διαφορετικά αποτελέσματα ή αντιδράσεις από τα ψάρια.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των τρισεκατομμυρίων ψαριών που σφαγιάζονται ετησίως θανατώνονται με τρόπους που πιθανόν να τους προκαλούν τεράστιο πόνο.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η υιοθέτηση πιο ανθρώπινων μεθόδων σφαγής σε πιο προοδευτικές χώρες δεν έχει ενθαρρυνθεί εξ ολοκλήρου από την ηθική του ζητήματος. Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές οδηγούνται από το κέρδος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του στρες στα εκτρεφόμενα και τα αλιευμένα ψάρια, αλλά και η έγκαιρη και αποτελεσματική θανάτωσή τους με ελάχιστο πόνο και ταλαιπωρία βελτιώνει την ποιότητα του κρέατος που τελικά το καθιστά πιο πολύτιμο εμπορικά.  Όταν αντιμετωπίζουμε τα ψάρια καλά, δεν το κάνουμε πραγματικά για χάρη τους, αλλά για εμάς.

 

Με πληροφορίες από hakaimagazine.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του μαστού: Αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε νεότερες ηλικίες

Τech & Science / Καρκίνος του μαστού: Αύξηση των περιστατικών σε νεότερες ηλικίες

«Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, αφού συχνά οι νεότερες ηλικίες δεν περιλαμβάνοται στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου, από την άλλη φαίνεται μία σημαντική μείωση της θνησιμότητας στις ασθενείς αυτών των ηλικιών», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Οι φόβοι της Silicon Valley: Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας χτίζουν καταφύγια

Τech & Science / Οι φόβοι της Silicon Valley: Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας χτίζουν καταφύγια

Από το υπόγειο συγκρότημα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στη Χαβάη μέχρι τις επενδύσεις της Silicon Valley στη Νέα Ζηλανδία, η νέα τεχνολογική ελίτ φαίνεται να προετοιμάζεται για το απίθανο
LIFO NEWSROOM
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν την ανθρώπινη φωνή από εκείνη που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν την ανθρώπινη φωνή από εκείνη που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Φαίνεται πως όσο η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι αληθινό και τι όχι
LIFO NEWSROOM
Sora: Η εφαρμογή AI βίντεο της OpenAI έφτασε τις 1 εκατ. λήψεις πιο γρήγορα και από το ChatGPT

Τech & Science / Sora: Η εφαρμογή AI βίντεο της OpenAI έφτασε τις 1 εκατ. λήψεις πιο γρήγορα από το ChatGPT

Πολλά από τα βίντεο που παράγονται μέσω της Sora περιλαμβάνουν χαρακτήρες από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές ή βιντεοπαιχνίδια, προκαλώντας νέα ερωτήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
TikTok: Η επιστήμη πίσω από τον αλγόριθμο που μας κρατά κολλημένους

Τech & Science / TikTok: Η επιστήμη πίσω από τον αλγόριθμο που μας κρατά κολλημένους

Μια νέα μελέτη δείχνει πώς το TikTok δημιουργεί εθιστικές συνήθειες στους χρήστες, αυξάνοντας τον χρόνο παρακολούθησης, την συχνότητα ανοίγματος της εφαρμογής και την ταχύτητα scrolling, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή
LIFO NEWSROOM
«Ξιφόδρακος του Ντόρσετ»: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ιχθυόσαυρου στη Βρετανία

Τech & Science / «Ξιφόδρακος του Ντόρσετ»: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ιχθυόσαυρου στη Βρετανία

Ένα εντυπωσιακό απολίθωμα ιχθυόσαυρου στην Ιουρασική Ακτή του Ντόρσετ αποδείχθηκε νέο είδος, το Xiphodracon goldencapensis ή «Ξιφόδρακος του Ντόρσετ», φωτίζοντας ένα χαμένο κεφάλαιο της εξέλιξης των θαλάσσιων ερπετών
LIFO NEWSROOM
Η αλήθεια για το θρυλικό ναυάγιο του Endurance: Ο Σάκλετον ήξερε ότι το πλοίο του ήταν ακατάλληλο

Τech & Science / Η αλήθεια για το θρυλικό ναυάγιο του Endurance: Ο Σάκλετον ήξερε ότι το πλοίο του ήταν ακατάλληλο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το ιστορικό πλοίο Endurance του Έρνεστ Σάκλετον βυθίστηκε όχι εξαιτίας των πάγων, αλλά λόγω σχεδιαστικών αδυναμιών που ο ίδιος ο εξερευνητής γνώριζε
LIFO NEWSROOM
Google: Εισάγει το AI Mode στην Ελλάδα - Όσα αλλάζουν στην αναζήτηση

Τech & Science / Google: Εισάγει το AI Mode στην Ελλάδα - Όσα αλλάζουν στην αναζήτηση

Tο AI Mode χρησιμοποιεί την τεχνική "query fan-out" (διασπορά ερωτημάτων) της Google, η οποία αναλύει την ερώτηση των χρηστών σε επιμέρους θέματα και εκτελεί ταυτόχρονα πληθώρα αναζητήσεων για λογαριασμό του
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Τech & Science / Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλαπλές εξηγήσεις για τη διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ ανδρών και γυναικών - από συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς, έως βιολογικούς παράγοντες
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

Τech & Science / Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για τοξικά χημικά PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική πραγματικότητα. Είναι κρίσιμο να αναλάβουμε δράση» τόνισε ο Δανός υπουργός Περιβάλλοντος, στο αίμα του οποίου βρέθηκαν τρεις ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή
LIFO NEWSROOM
AI στα σχολεία: Όταν οι μαθητές διδάσκουν τους δασκάλους για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τech & Science / Αυτοί οι έφηβοι από τη Silicon Valley ορίζουν πώς θα μπει η AI στα σχολεία όλου του κόσμου

Μαθητές στη Σίλικον Βάλεϊ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να καθορίσουν οι ίδιοι –μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς– τους κανόνες χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
LIFO NEWSROOM