Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά

Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά Facebook Twitter
University of Edinburgh/Professor David Albertini
0

Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Η ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι η τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας των παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο.

Αποτελεί επίσης ευκαιρία να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα ανθρώπινα ωάρια, το οποίο παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αποτελεί μια συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Molecular Human Reproduction», πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, τα καλλιέργησαν περαιτέρω στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

Οι γυναίκες γεννιούνται με ωάρια που δεν έχουν ωριμάσει στις ωοθήκες τους και μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως μόνο μετά την εφηβεία.

Χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας, όμως οι επιστήμονες πλέον μπορούν να καλλιεργήσουν ωάρια στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των εργαστηριακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων οξυγόνου, των ορμονών, των πρωτεϊνών που προσομοιώνουν την ανάπτυξη και το μέσο στο οποίο τα ωάρια καλλιεργούνται.

Παρόλα αυτά, ενώ οι επιστήμονες απέδειξαν ότι αυτό είναι δυνατόν, χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλές βελτιώσεις.

Είναι ακόμη πολύ αναποτελεσματική, με μόλις το 10% των ωαρίων να ολοκληρώνουν το ταξίδι τους μέχρι την ωριμότητα. Επιπλέον τα ωάρια δεν έχουν γονιμοποιηθεί, έτσι είναι αβέβαιο το κατά πόσο είναι βιώσιμα.

Η καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ, μία από τους ερευνητές, ανέφερε στο BBC: «Είναι συναρπαστικό που αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο στον ανθρώπινο ιστό».

«Αλλά αυτό πρέπει να μετριαστεί από το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται ακόμη για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και τον έλεγχο της ποιότητας των ωαρίων», συνεχίζει.

«Εκτός όμως από οποιεσδήποτε κλινικές εφαρμογές, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της κατανόησης της ανάπτυξης των ανθρώπινων ωαρίων» κατέληξε.

Η διαδικασία είναι αυστηρά ελεγχόμενη και χρονολογημένη στο ανθρώπινο σώμα. Κάποια ωάρια ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενώ άλλα περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα.

Σε προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με εργαστηριακά ωάρια ποντικιών, που τελικά απέκτησαν υγιείς απογόνους. Είχαν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, αλλά ξεκινώντας από ωάρια που δεν βρίσκονταν στο πιο πρώιμο στάδιό τους.

Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να διασφαλισθεί έγκαιρα στο μέλλον η γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία αργότερα θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους.

Τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

Συνήθως σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο.

Η δρ Τέλφερ δήλωσε ότι η ομάδα της εργάζεται τώρα για βελτιώσει περαιτέρω την όλη διαδικασία στο εργαστήριο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM