Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020

Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020 Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA/Peter Komka
0

Η πανσέληνος της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου θα συμπέσει με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού.

Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, με αποτέλεσμα η λάμψη του φεγγαριού να σκοτεινιάζει σε ένα βαθμό.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αμερική, μεγάλο μεγάλος μέρος της Ασίας και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά όχι από την Ελλάδα και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 11:32 το πρωί ώρα Ελλάδας, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο στον ουρανό, τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και της Δευτέρας, αν και η κακοκαιρία στη χώρα μας μάλλον θα το κρύψει.

Η επόμενη και τελευταία πανσέληνος του έτους θα συμβεί τα χαράματα της 30ής Δεκεμβρίου.

Η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης τη Δευτέρα είναι η τελευταία σεληνιακή έκλειψη του 2020. Μέσα στο έτος θα υπάρξει επίσης μια ολική έκλειψη Ηλίου, στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία ούτε αυτή θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Το 2021 θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις (μία δακτυλιοειδής στις 10 Ιουνίου και μία ολική στις 4 Δεκεμβρίου), καθώς επίσης δύο σεληνιακές (μία ολική στις 26 Μαΐου και μία μερική στις 19 Νοεμβρίου).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ