Οξεία ηπατίτιδα: Νέες κλινικές λεπτομέρειες από το CDC- Τα συμπτώματα παιδιών που νόσησαν

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Νέες κλινικές λεπτομέρειες από το CDC- Τα συμπτώματα παιδιών που νόσησαν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash/Αρχείο
0

Νέες κλινικές λεπτομέρειες για ορισμένα από τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 περιπτώσεις σε τέσσερις πολιτείες και δεκάδες ακόμη στην Ευρώπη.

Οι τελευταίες κλινικές λεπτομέρειες που κοινοποίησε το CDC την Παρασκευή προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς, που εισήχθησαν σε νοσοκομείο παίδων μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.

Οι ασθενείς προέρχονταν από διάφορα μέρη της πολιτείας χωρίς επιδημιολογικούς δεσμούς. Όλοι θεωρήθηκαν γενικά υγιείς, χωρίς σημαντικές συννοσηρότητες και χωρίς αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διάμεση ηλικία ήταν περίπου τα 3 έτη.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών ήταν ο έμετος και η διάρροια πριν από την εισαγωγή, με ορισμένα παιδιά να εμφανίζουν επίσης συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Κατά την εισαγωγή, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν διευρυμένο συκώτι, μαζί με ίκτερο και κιτρίνισμα στα μάτια.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αρνητικά αποτελέσματα τεστ για τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β και C ενώ οι γιατροί απέκλεισαν αρκετές άλλες αιτίες παιδικής ηπατίτιδας και λοιμώξεων.

Ωστόσο, σε όλους τους ασθενείς ανιχνεύθηκε ο αδενοϊός.

Το CDC εξέδωσε μια οδηγία την περασμένη εβδομάδα, ειδοποιώντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις αρχές δημόσιας υγείας για την έρευνα και συνιστώντας στην περίπτωση που είναι άγνωστη η αιτία της ηπατίτιδας στα παιδιά, να εξετάζεται το ενδεχόμενο αδενοϊού.

Πρόσθεσε δε, ότι ο έλεγχος του αίματος στο σύνολο και όχι μόνο στο πλάσμα του αίματος, μπορεί να είναι πιο σημαντικός.

Μεταξύ των εννέα ασθενών στην Αλαμπάμα, έξι έλαβαν θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για τον ιό Epstein-Barr που όπως προσδιορίστηκε, προέρχεται από προηγούμενες λοιμώξεις.

Άλλοι ιοί που ανιχνεύθηκαν περιελάμβαναν τον εντεροϊό/ρινοϊό, τον μεταπνευμοϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον ανθρώπινο κορωνοϊό OC43.

Κανένας ασθενής δεν είχε τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης από τον Covid-19.

Παράλληλα, τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δύο εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Το CDC ανέφερε ότι όλοι οι ασθενείς αναρρώνουν ή ανάρρωσαν, συμπεριλαμβανομένων των ληπτών μοσχεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το συκώτι έχει φλεγμονή ή βλάβη, μπορεί να επηρεάστεί η λειτουργία του.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες.

Αλλά αυτοί οι ιοί σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιή άτομα.

Ο αδενοϊός αναγνωρίζεται ως αιτία ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι ένας «υποαναγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική βλάβη σε υγιή παιδιά», σύμφωνα με το CDC. Μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν σε επιφάνειες ενώ τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ δεν λειτουργούν καλά στην καταπολέμησή τους, σύμφωνα με την Δρ Ashlesha Kaushik, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

«Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο πράγμα», είπε. «Κρατήστε αποστάσεις από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φταρνίσματα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται καλύπτοντας το στόμα τους με το μανίκι τους».

Με πληροφορίες του CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM