Οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοούν τους πιθήκους καλύτερα από ό,τι πιστεύουν

Οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοούν τους πιθήκους καλύτερα από ό,τι πιστεύουν, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα «νοήματα» ή τις χειρονομίες, που χρησιμοποιούν μεγάλοι πίθηκοι όπως οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, για να επικοινωνούν μεταξύ τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας έρευνας του πανεπιστημίου St. Andrews, που βασίζεται σε παρατηρήσεις μέσω βίντεο, όπου εθελοντές μετέφρασαν τις χειρονομίες των πιθήκων.

Σύμφωνα με αυτή, οι τελευταίοι γνωστοί πρόγονοι του ανθρώπου και οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούσαν παρόμοια νοήματα και χειρονομίες και αυτό αποτέλεσε το σημείο έναρξης για την ανθρώπινη γλώσσα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology.

Η επικεφαλής, ερευνήτρια Dr Kirsty Graham εξήγησε πως «Γνωρίζουμε ότι όλοι οι μεγάλοι πίθηκοι- χιμπατζήδες και μπονόμπο- καλύπτουν περίπου στο 95% των χειρονομιών που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν.

»Έτσι, είχαμε ήδη μια υποψία ότι αυτή ήταν μια κοινή ικανότητα που θα μπορούσε να υπήρχε στον τελευταίο κοινό πρόγονό μας. Αλλά πλέον είμαστε πολύ σίγουροι ότι οι πρόγονοί μας είχαν αρχίσει να κάνουν χειρονομίες και ότι αυτές είχαν συμπεριληφθεί στην γλώσσα των ανθρώπων».

Αυτή η μελέτη ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας με σκοπό την κατανόηση της ιστορίας της γλωσσικής προέλευσης, μελετώντας προσεκτικά την επικοινωνία στα στενά ξαδέρφια του ανθρώπου, τους πιθήκους.

Η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών έχει περάσει πολλά χρόνια παρατηρώντας χιμπατζήδες. Στο παρελθόν έχει ανακαλύψει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι χρησιμοποιούν ένα ολόκληρο «λεξικό» με περισσότερες από 80 χειρονομίες, καθεμία μεταφέροντας ένα μήνυμα σε ένα άλλο μέλος της ομάδας τους.

Μηνύματα όπως «περιποιήσου με» κοινοποιούνται με μια μακρά κίνηση, όπου οι πίθηκοι ξύνονται, για παράδειγμα.

Ένα χτύπημα στο στόμα σημαίνει «δώσε μου αυτό το φαγητό» ενώ για να φλερτάρουν οι μεγάλοι πίθηκοι συνήθως το δείχνουν σχίζοντας λωρίδες από ένα φύλλο με τα δόντια τους.

Μεταφράζοντας τους πιθήκους

Οι επιστήμονες συνήθως χρησιμοποιούν πειράματα με αναπαραγωγή βίντεο, όπου οι πίθηκοι για παράδειγμα παρατηρούν τους ανθρώπους.

Σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο ανέτρεψαν την προσέγγιση για να αξιολογήσουν τις ικανότητες των ανθρώπων να κατανοούν τις χειρονομίες των πιο στενών συγγενών τους.

Οι εθελοντές παρακολούθησαν βίντεο με χειρονομίες των χιμπατζήδων και των μπονόμπο και στη συνέχεια επέλεξαν τις απαντήσεις τους από μια λίστα μεταφράσεων πολλαπλών επιλογών.

Οι συμμετέχοντες απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, ερμηνεύοντας σωστά την έννοια των χειρονομιών του χιμπατζή και του μπονόμπο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των περιπτώσεων.

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι από τα αποτελέσματα», δήλωσε η Δρ Catherine Hobaiter από το Πανεπιστήμιο St Andrews.

«Αποδεικνύεται ότι όλοι μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν ενστικτωδώς, κάτι που είναι συναρπαστικό από την οπτική της εξέλιξης της επικοινωνίας» είπε μεταξύ άλλων.

Οι χειρονομίες που μπορούν να κατανοήσουν εγγενώς οι άνθρωποι μπορεί να αποτελούν μέρος αυτού που η Dr Kirsty Graham περιέγραψε ως «ένα εξελικτικά αρχαίο, κοινόχρηστο λεξιλόγιο χειρονομιών σε όλα τα μεγάλα είδη πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων».

Με πληροφορίες του BBC/Guardian
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM