Το Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες Άσκιν, Μουρού και Στρίκλαντ

Το Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες Άσκιν, Μουρού και Στρίκλαντ Facebook Twitter
1

Οι επιστήμονες Αρθουρ Άσκιν (ΗΠΑ), Ζεράρ Μουρού (Γαλλία) και Ντόνα Στρίκλαντ (Καναδάς) βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της Φυσικής των λέιζερ.

Η επιτροπή αναγνώρισε στους επιστήμονες την προσφορά τους και τη σημασία του έργου τους για τη Φυσική.

Οι τρεις ερευνητές χρησιμοποίησαν το φως για να δημιουργήσουν μικροσκοπικά «εργαλεία».

Με τη βοήθεια διατάξεων λέιζερ, ο δρ. Άσκιν κατάφερε να διαχειριστεί μικροσκοπικά αντικείμενα και ζωντανούς οργανισμούς ενώ η δρ. Στρίκαλντ και ο δρ. Μουρού ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή μέθοδο για την δημιουργία απειροστών οπτικών παλμών.

Το βραβείο νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Τα 500 χιλιάδες δολάρια θα λάβει ο δρ. Άσκιν για το έργο του, ενώ οι Μουρού και Στρίκλαντ θα μοιραστούν το υπόλοιπο μισό εκατομμύριο δολάρια. 

Η ανακοίνωση έγινε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Σόλνα της Σουηδίας. 

Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας ενώ την Παρασκευή θα γίνει γνωστός ο αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης. Θα ακολουθήσει το Νόμπελ για τις Οικονομικές Επιστήμες τη Δευτέρα. 

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας έχει αναβληθεί καθώς η επιτροπή που θα επέλεγε τον νικητή έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, κατάχρησης οικονομικών πόρων και επανειλημμένων διαρροών. 

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών μελών της επιτροπής και την παρέμβαση του ίδιου του βασιλιά της Σουηδίας. Το 2019, το βραβείο είναι πιθανό να δοθεί σε δύο συγγραφείς.

 
Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Και μια γυναικα αναμεσα τους - να τα λεμε αυτα γιατι αποτελει κι απο μονο του ειδηση. Μαλλον φανηκε σαν μικρη λεπτομερεια για να μπει στον τιτλο της ειδησης , δυστυχως...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ