Νικόλ Ολιβέιρα: Η 8χρονη από τη Βραζιλία μπορεί να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο

Νικόλ Ολιβέιρα: Η 8χρονη από τη Βραζιλία μπορεί να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο Facebook Twitter
0

Ένα 8χρονο κορίτσι από τη Βραζιλία, η Νικόλ Ολιβέιρα, μπορεί να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό 18 αστεροειδών. 

Η αστρονομία τη γοήτευσε από νωρίς και πλέον είναι μέρος του προγράμματος Asteroid Hunters, που βοηθά νεαρούς ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη. 

Ήδη η Νικόλ έχει εντοπίσει 18 αστεροειδείς και αν επιβεβαιωθεί το εύρημά της- κάτι που ίσως πάρει 1-2 χρόνια- θα μπορούσε να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο. 

«Θα τους δώσω ονόματα Βραζιλιάνων επιστημόνων ή μελών της οικογένειάς μου, όπως η μητέρα μου ή ο πατέρας μου», λέει η μικρή. 

«Όταν ήταν δύο ετών, σήκωνε τα χέρια της προς τον ουρανό και μου έλεγε “Μαμά, δώσε μου ένα αστέρι”», θυμάται η μητέρα της, Ζίλμα Ζανάκα. Οι γονείς της κατάλαβαν ότι είχε μεγάλο πάθος με την αστρονομία όταν τους ζήτησε ένα τηλεσκόπιο, ως δώρο για τα τέταρτα γενέθλιά της. 

«Εγώ δεν ήξερα καν πραγματικά τι ήταν το τηλεσκόπιο», παραδέχεται η μητέρα της. Η επιθυμία της Νικόλ να το αποκτήσει ήταν τόσο μεγάλη, που είπε στους γονείς της ότι θα το αντάλλασε με όλα τα μελλοντικά πάρτι γενεθλίων της. Τελικά, το δώρο ήταν αρκετά ακριβό και της το πήραν όταν έγινε 7 ετών, με τη βοήθεια φίλων. 

Το δωμάτιο της 8χρονης είναι γεμάτο αφίσες του ηλιακού συστήματος και φιγούρες του Star Wars. Στο πλαίσιο του προγράμματος Asteroid Hunters- το οποίο συνδέεται με τη NASA- μεταξύ άλλων κοιτά εικόνες του νυχτερινού ουρανού στους υπολογιστές της, προσπαθώντας να εντοπίσει αστεροειδείς. 

Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 18, κάτι που θα εξετάσουν επιστήμονες προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά της. Αν αυτό συμβεί, θα γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που σημείωσε ο 18χρονος τότε Ιταλός Λουίτζι Σανίνο, το 1998. 

«Είναι πραγματικά παρατηρητική. Εντοπίζει αμέσως εικόνες που μοιάζουν με αστεροειδείς και συχνά συμβουλεύει συμμαθητές της που δεν είναι σίγουροι αν έχουν εντοπίσει κάτι», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ Μορέιρα, καθηγητής αστρονομίας της Νικόλ στο ιδιωτικό σχολείο στη Φορταλέζα, όπου φοιτά με υποτροφία. 

Πέρα από την αναζήτηση αστεροειδών, η Νικόλ παίρνει συνεντεύξεις από επιστήμονες για το κανάλι της στο YouTube, ενώ πέρυσι συναντήθηκε με τον Μάρκος Πόντες, τον υπουργό Επιστημών και μοναδικό έως τώρα Βραζιλιάνο που έχει πάει στο διάστημα.  

Όσο για το μέλλον της, δηλώνει πως θέλει να γίνει μηχανικός αεροδιαστημικής. «Θέλω να κατασκευάζω πυραύλους. Θα ήθελα να πάω στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα για να δω τους πυραύλους τους», συμπληρώνει. 

Με πληροφορίες από BBC, AFP
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέοι γενετικοί παράγοντες που την πυροδοτούν

Τech & Science / Κατάθλιψη: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέοι γενετικοί παράγοντες που την πυροδοτούν

Παρόλο που πολλοί παράγοντες, όπως οι αντίξοες εμπειρίες ζωής, τα προβλήματα σωματικής υγείας και το άγχος, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, η διαταραχή έχει και γενετική συνιστώσα
LIFO NEWSROOM