Νέο στέλεχος του κορωνοϊού Sars-CoV-2 που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει βασικές μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η ταχεία εξάπλωση στη νότια Αγγλία μιας νέας παραλλαγής του ιού συνδέεται με βασικές μεταλλάξεις που έχουν εντοπίσει στο στέλεχος, όπως δήλωσαν την Τρίτη.

 

Οι μεταλλάξεις περιλαμβάνουν αλλαγές στη σημαντική πρωτεΐνική ακίδα, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων γενετικής που παρακολουθεί τον ιό. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά καθιστούν τον ιό πιο μολυσματικό.

 

«Καταβάλλονται προσπάθειες για να επιβεβαιωθεί εάν κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις συμβάλλει ή όχι στην αύξηση της μετάδοσης», ανέφεραν οι επιστήμονες.

 

Η νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου ονόμασαν «VUI - 202012/01» περιλαμβάνει μια μετάλλαξη στην περιοχή του γονιδιώματος του ιού που κωδικοποιεί την πρωτεΐνική ακίδα. Αυτή θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εύκολη εξάπλωση του COVID-19.

 

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε τη Δευτέρα αύξηση των νέων κρουσμάτων. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε εν μέρει να συνδέεται με τη νέα παραλλαγή του ιού.

 

Από τις 13 Δεκεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.108 κρούσματα με τη νέα αυτή μετάλλαξη του ιού, κυρίως στα νότια και ανατολικά της Αγγλίας, σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας επιτροπής Υγείας.

 

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή αυτή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις COVID-19, ανέφεραν οι επιστήμονες. Ούτε ότι μπορεί να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

 

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται περεταίρω μελέτες, επιμένουν οι επιστήμονες.

 

Μεταλλάξεις, ή γενετικές αλλαγές, εμφανίζονται σε όλους τους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, καθώς αναπαράγονται και κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων.

 

Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, αυτές οι μεταλλάξεις συσσωρεύονται με ρυθμό περίπου μία έως δύο μεταλλάξεις ανά μήνα παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ειδικούς της γενετικής COG-UK.

 

«Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς διαδικασίας, πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις έχουν ήδη προκύψει στο γονιδίωμα SARS-CoV-2 από την εμφάνιση του ιού το 2019», δήλωσαν οι επιστήμονες.

 

Η πλειονότητα των μεταλλάξεων που έχουν δει μέχρι στιγμής οι ειδικοί, δεν είχε εμφανή επίδραση στον ιό και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών είναι πιθανό να αλλάξει τον ιό με σημαντικό τρόπο.

 

Η Susan Hopkins, ιατρική σύμβουλος της επιτροπής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «δεν είναι απρόσμενο το γεγονός ότι ο ιός θα εξελιχθεί αλλά είναι σημαντικό να εντοπίσουμε γρήγορα τις αλλαγές για να κατανοήσουμε τον πιθανό κίνδυνο».

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr