Μούμια 4 χιλιετιών ανατρέπει όσα γνώριζαν έως τώρα οι επιστήμονες - «Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιβλία»

Μούμια 4 χιλιετιών ανατρέπει όσα γνώριζαν έως τώρα οι επιστήμονες - «Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιβλία» Facebook Twitter
Ομάδα από αιγυπτιολόγο, γιατρούς, χημικούς και αρχαιοβοτανολόγο ξετυλίγουν μια μούμια 3,500 ετών, τον Απρίλιο του 2006 - Πηγή φωτογραφίας: Patrick Landmann/Getty Images
0

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν εξελιγμένες μουμιοποιήσεις των νεκρών τους 1.000 χρόνια νωρίτερα απ'ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στην επανασυγγραφή των βιβλίων ιστορίας. 


Το διατηρημένο σώμα ενός υψηλόβαθμου ευγενούς ονόματι Khuwy που είχε ανακαλυφθεί το 2019, μόλις διαπιστώθηκε πως είναι πολύ αρχαιότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες και, για την ακρίβεια, μια από τις αρχαιότερες αιγυπτιακές μούμιες που έχουν ποτέ εντοπιστεί.

Χρονολογείται από το Αρχαίο βασίλειο -ονομασία που δόθηκε σε μια περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας κατά την 3η χιλιετία π.Χ- αποδεικνύοντας πως η τεχνική μουμιοποίησης και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν πριν από τέσσερις χιλιετίες ήταν εξαιρετικά εξελιγμένα στην Αίγυπτο. 


«Αν όντως πρόκειται για μούμια του Παλαιού Βασιλείου, όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και η ιστορία για το Αρχαίο Βασίλειο πρέπει να αναθεωρηθούν» εξηγεί στον Observer η καθηγήτρια Σαλίμα Ικράμ, επικεφαλής Αιγυπτολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ειδική στην ιστορία μουμιοποίησης. 

Μούμια 4 χιλιετιών ανατρέπει όσα γνώριζαν έως τώρα οι επιστήμονες - «Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιβλία» Facebook Twitter
To 2019 ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν εντυπωσιακό τάφο που ανήκε σε ευγενή ονόματι Khuwy που έζησε περίπου 4.400 πριν - Πηγή φωτογραφίας: Egyptian Ministry of Antiquities

«Μπορεί να ανατρέψει εντελώς την αντίληψή μας στην εξέλιξη της ταρίχευσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, η προέλευσή τους, οι εμπορικές οδοί που συνδέονταν μαζί τους θα επηρεάσουν δραματικά την κατανόησή μας για το Αρχαίο Βασίλειο» προσθέτει η ίδια. 


«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως η μουμιοποίηση της εποχής εκείνης ήταν σχετικά απλή, με βασική αφυδάτωση -όχι πάντα επιτυχής-, όχι απομάκρυνση του εγκεφάλου και περιστασιακή αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων. Πράγματι αποδιδόταν μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση του εκλιπόντος απ'ό,τι στην εσωτερική. Επίσης, η χρήση ρητίνης είναι πολύ πιο περιορισμένη στις μούμιες του Παλαιού Βασιλείου που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Αυτή η μούμια είναι γεμάτη με ρητίνη και υφάσματα και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της μουμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, είναι σαν τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν 1.000 χρόνια αργότερα» εξηγεί η ίδια. 

Μούμια 4 χιλιετιών ανατρέπει όσα γνώριζαν έως τώρα οι επιστήμονες - «Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιβλία» Facebook Twitter
Επιστήμονας εξετάζει τη μούμια του Khuwy που ανακαλύφθηκε το 2019 στη νεκρόπολη της Σακάρα - Πηγή φωτογραφίας: Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Είναι μεταξύ των μεγάλων ανακαλύψεων που θα αποκαλυφθούν στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic «Lost Treasures of Egypt» που κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου. Η κάμερα ακολουθεί ξένους αρχαιολόγους κατά την περίοδο ανασκαφών στην Αίγυπτο. Το επεισόδιο με τις μουμιοποιήσεις θα παρουσιαστεί στις 28 Νοεμβρίου. 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο εμφανίζεται η Ικράμ μαζί με το συνάδελφό της δρα Μοχάμεντ Μεγκαλέντ, ο οποίος αναφέρει για το σπουδαίο εύρημα πως «αν είναι πραγματικά είναι ο Khuwy, θα πρόκειται για επανάσταση στην ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου». 


Η μούμια ανακαλύφθηκε το 2019 και κινηματογραφήθηκε εντός του έτους από το National Geographic σε έναν πλούσιο τάφο στη νεκρόπολη της Σακάρα. Τα ιερογλυφικά αποκαλύπτουν πως ανήκε στον Khuwy, έναν γνωστό της βασιλικής οικογένειας που έζησε πριν από πάνω από 4.000 χρόνια. 

«Γνώριζαν πως τα κεραμικά του τάφου ήταν από το Παλαιό Βασίλειο, όμως δεν πίστευαν πως η μούμια ήταν της ίδιας εποχής διότι ήταν πολύ καλά συντηρημένη. Δεν πίστευαν πως η διαδικασία μουμιοποίησης τότε ήταν τόσο εξελιγμένη. Οπότε η αρχική αντίδραση ήταν: Αυτό σίγουρα δεν είναι του Παλαιού Βασιλείου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας, άρχισαν να αναθεωρούν αυτήν την ιδέα» αποκαλύπτει ο Τομ Κουκ, παραγωγός της Windfall Films. 


Οι αρχαίοι ταριχευτές έλουζαν τα κορμιά των νεκρών με ακριβή ρητίνη, συντηρώντας τη σάρκα προτού την τυλίξουν με λωρίδες υφάσματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μούμια ήταν εμποτισμένη με υψηλής ποιότητας ρητίνες και τυλιγμένη σε λωρίδες άριστου υφάσματος. 

«Είναι εκπληκτικό. Η μόνη φορά που έχω δει τόσο καλής ποιότητας λινού ήταν από την 21η δυναστεία» παραδέχεται η Ικράμ, αναφερόμενη σε μία δυναστεία Φαραώ που κυβέρνησε για πάνω από μία χιλιετία, αφότου όμως είχε ζήσει ο Khuwy. 


Με πληροφορίες από Guardian


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM