Μεταλλάχθηκε ξανά η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστήμονες

Μεταλλάχθηκε ξανά η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστήμονες Facebook Twitter
Νέα μετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού (Pixabay)
0

Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στο Κεντ και έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι έχει υποστεί κάποιες «ανησυχητικές» νέες γενετικές αλλαγές, λένε οι επιστήμονες.

Οι δοκιμές σε ορισμένα δείγματα δείχνουν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί στις  μεταλλάξεις εκείνες της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εντείνει τα μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων.

Εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με τη βρετανική επιτροπή Δημόσιας Υγείας έχουν εντοπίσει περιπτώσεις της νέα μετάλλαξης του ήδη μεταλλαγμένου στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για 11 από τα 214.159 δείγματα που εξέτασαν.

Δεν είναι περίεργο να εμφανίζονται μεταλλαγμένα στελέχη ενός ήδη μεταλλαγμένου ιού καθώς οι ιοί αλλάζουν συνεχώς δημιουργώντας νέα «αντίγραφά» τους στην προσπάθεια να εξαπλωθούν και να ευδοκιμήσουν.

O δρ Τζούλιαν Τανγκ, εμπειρογνώμονας ιών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, περιέγραψε το εύρημα ως «ανησυχητική εξέλιξη, αν και όχι εντελώς απρόσμενη».

Είπε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown, «διαφορετικά, όχι μόνο ο ιός μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αλλά και να εξελίσσεται» επισήμανε.

Πρόσθεσε δε, ότι αν επιτραπεί η εξάπλωση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκείς, αναδυόμενες μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ελέγξει τι θα μπορούσαν να σημαίνουν αυτές οι νέες μεταλλάξεις για τα υπάρχοντα εμβόλια που σχεδιάστηκαν γύρω από παλαιότερες εκδόσεις του ιού.

Έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι το στέλεχος E484K μπορεί να βοηθήσει τον ιό να ξεφύγει από τα αντισώματα.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα της Moderna δείχνουν ότι το εμβόλιο της εταιρείας εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων της βρετανικής μετάλλαξης. Αν και η ανοσολογική απόκριση του σώματος μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή σε βάθος χρόνου.

Δύο νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να εγκριθούν σύντομα, της Novavax και της Janssen φαίνεται επίσης να προσφέρουν καλή κάλυψη έναντι των μεταλλάξεων, προστατεύοντας από σοβαρή νόσηση.

Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν και να τροποποιηθούν μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εάν είναι απαραίτητο, λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM