Κορωνοϊός: Γιατί το επόμενο rapid test σας μπορεί να γίνει από σκύλους

Your Next Covid-19 Test Could Be a Dog’s Sniff Facebook Twitter
EPA
0

Αισιοδοξία πνέει στην επιστημονική κοινότητα για την ανίχνευση μολύνσεων κορωνοϊού μέσω ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές και εκπαιδευτές σκύλων, από τις ΗΠΑ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζουν πως τα σκυλιά, με τη δυνατή τους όσφρηση, μπορούν να αντιληφθούν τις μολύνσεις από κορωνοϊό, ανάμεσά τους και εκείνες όπου οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, αναφέρει σε δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Με πάνω από 300 εκατ. οσφρητικούς υποδοχείς, σε σχέση με τους 5 εκατ. που έχει ο άνθρωπος, τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλο βαθμό επιτυχίας ενώσεις που απελευθερώνει το ανθρώπινο σώμα σε εκκρίσεις - όπως ο ιδρώτας και το σάλιο - καθώς αντιδρά στον κορωνοϊό, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα σκυλιά εδώ και καιρό εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν οσμές που σχετίζονται με φάρμακα ή εκρηκτικά και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ασθενειών όπως ο καρκίνος, η ελονοσία και ο διαβήτης. Ωστόσο «είναι η πρώτη φορά που τα σκυλιά είναι σε θέση να εντοπίσουν μια ιογενή νόσο στον άνθρωπο», δήλωσε ο Dominique Grandjean, καθηγητής της Εθνικής Κτηνιατρικής Σχολής στη Γαλλία και ένας από τους πρώτους ερευνητές που μελέτησαν τις ικανότητες των σκυλιών για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να απαντηθούν κάποιες άλυτες ερωτήσεις, όπως εάν τα σκυλιά ενδέχεται να μπερδευτούν από άλλους ιούς ή από τους εμβολιασμένους. Το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας πραγματοποιεί ήδη έρευνα για να εξακριβώσει εάν τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν όσους νοσούν από κορωνοϊό από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται πως  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζει μια διεθνή ομάδα εξειδικευμένων ερευνητών που εξετάζει την «επιστράτευση» ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Σε έκθεση τον προηγούμενο Μάρτιο ανέφερε πως τα σκυλιά θα μπορούσαν να είναι συμπληρωματικά των συμβατικών διαγνωστικών εργαλείων. Σε αντίθεση με τα τεστ ρινικού επιχρίσματος, που απαιτούν επαφή μεταξύ ανθρώπων και χρειάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά έως δοθεί αποτέλεσμα, τα σκυλιά μπορούν να ελέγχουν μεγάλο αριθμό ατόμων γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Σύμφωνα με των ΠΟΥ ένας σκύλος μπορεί να «εξετάσει» 250 έως 300 άτομα την ημέρα.

Ο καθηγητής Grandjean προσδιορίζει το κόστος της «εξέτασης» με σκύλο σε περίπου 1 ευρώ κατά άτομο, όταν το κόστος του PCR ανέρχεται σε περίπου 75 ευρώ. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal τα σκυλιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία τους επόμενους μήνες, τόσο σε χώρες όπου οι μολύνσεις είναι υψηλές και οι έλεγχοι περιορισμένοι, όσο και σε εκείνα τα μέρη όπου οι περιορισμοί χαλαρώνουν καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί.

Τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση σκύλων για την ανίχνευση ασθενών με κορωνοϊό και ήδη 39 χρησιμοποιούνται για ελέγχους σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση κόσμου. Θεωρητικά κάθε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί σε λίγες εβδομάδες και ακόμα πιο γρήγορα εκείνοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί για να ασθένειες ή εκρηκτικές ύλες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τα κρούσματα με ευαισθησία 82% έως 99% και ειδικότητα 84% έως 98%. Η ευαισθησία μετρά την ικανότητα να εντοπίζουν σωστά τη μόλυνση και η ειδικότητα δείχνει κατά πόσο αποφεύγουν να δίνουν ψευδή θετικά αποτελέσματα. Ερευνητές στη Γερμανία εκπαίδευσαν οκτώ σκύλους σε μία εβδομάδα για να ανιχνεύσουν αναπνευστικές εκκρίσεις από ασθενείς με κορωνοϊό. Το μέσο ποσοστό ανίχνευσης έφτασε το 94%.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Grandjean με 21 σκυλιά έδειξε πως τα 15 από αυτά μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό με ευαισθησία 90% ή περισσότερο, και έξι με ευαισθησία 71% έως 87%. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως τα σκυλιά ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερο ακριβή σε σχέση με τα rapid test που το μ.ο. των ακριβών διαγνώσεων αγγίζει το 72% στα άτομα που έχουν συμπτώματα και στο 58% στους ασυμπτωματικούς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Παρότι η χρήση σκυλιών δεν έχει εγκριθεί ακόμη ως επίσημη διαγνωστική μέθοδος πολλές εταιρείες και οργανισμοί, όπως επίσης και κάποιες κυβερνήσεις τα χρησιμοποιούν. «Είναι ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας… και είναι πολύ πιο ευχάριστο από το να βάλει κάποιος ένα στυλεό στη μύτη σου», δήλωσε ο Robert Meade, διευθύνων σύμβουλος νοσοκομείου στη Sarasota που τον Απρίλιο, ξεκίνησε ένα πείραμα όπου ένα λαμπρατόρ μύριζε τα παπούτσια των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον Meade ο σκύλος, που κατάφερε να εντοπίσει κρούσμα, βοήθησε στην ανακούφιση του προσωπικού και των επισκεπτών. «Είναι σχεδόν σαν θεραπεία με κατοικίδια», είπε, προσθέτοντας ότι το λαμπραντόρ πλέον ζει με εκείνον και την οικογένειά του.
 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM