Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε επίσημα η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης - Σε άνδρα 33 ετών

Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε επίσημα η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης - Σε άνδρα 33 ετών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένας άνδρας 33 ετών, στο Χονγκ Κονγκ, μολύνθηκε και πάλι από τον κορωνοϊό, ενώ είχε νοσήσει για πρώτη φορά πριν από τεσσερισήμισι μήνες. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται πως είναι η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης στον κόσμο, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δήλωσαν ότι ο άνδρας βρέθηκε ξανά θετικός στον ιό μετά από τεστ που έκανε στο αεροδρόμιο, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Ισπανία. «Ένας, προφανώς, νέος και υγιής άνθρωπος είχε μια δεύτερη περίπτωση λοίμωξης Covid-19, η οποία διαγνώστηκε 4,5 μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο», ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους New York Times.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση ακολουθίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού φάνηκε να είναι το ίδιο που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο άνδρας δεν εκδήλωσε συμπτώματα κατά τη νέα μόλυνση, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ότι οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι περισσότερο ήπιες.  

«Πριν από αυτό το περιστατικό, πολλοί πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, έχουν ανοσία, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως το επίπεδο αντισωμάτων εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες», αναφέρουν οι ερευνητές. 

«Είναι σημαντικό να καταγράφονται περιπτώσεις όπως αυτή του Χονγκ Κονγκ» αναφέρει από την πλευρά του ΠΟΥ η επιδημιολόγος Maria van Kerkhove, αλλά «ας μη βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» καθώς χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός δείγματος για να κατανοηθεί καλύτερα η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει οι ασθενείς με SARS-CoV-2. 

Επιφυλάξεις ΠΟΥ για χρήση πλάσματος από ασθενείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις [ότι είναι αποτελεσματική] παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις» είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία, να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.»

Με πληροφορίες από New York Times/Bloomberg/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Japan Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM
Βακτήρια βοηθούν στην εξαγωγή σπάνιων μετάλλων από παλιές μπαταρίες, δίνοντας ώθηση στην πράσινη τεχνολογία

Τech & Science / Βακτήρια βοηθούν στην εξαγωγή σπάνιων μετάλλων από παλιές μπαταρίες, δίνοντας ώθηση στην πράσινη τεχνολογία

Στο επόμενο στάδιο, θα εξεταστεί αν αυτά τα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων μπαταριών ή συσκευών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Είμαστε αστρόσκονη: Από τι αποτελούνται το σύμπαν κι ο άνθρωπος;

Άκου την επιστήμη / Είμαστε αστρόσκονη: Από τι αποτελούνται το σύμπαν κι ο άνθρωπος;

Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Η Γη πότε θα πάψει να υπάρχει; Μπορεί ο Τιτάνας να είναι ένας δυνάμει βιώσιμος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα; Ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ