Γεωμαγνητική καταιγίδα: Η SpaceX θα χάσει έως και 40 δορυφόρους Starlink

Η SpaceX χάνει έως και 40 δορυφόρους Starlink, λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η SpaceX θα χάσει έως και 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας γεωμαγνητικής καταιγίδας. 

Η εταιρεία του Έλον Μασκ εκτόξευσε τους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα. Όμως, το 80% τους αναμένεται να καούν, αντί να φτάσουν στην τροχιά που είχε προγραμματιστεί. 

«Δυστυχώς, οι δορυφόροι που αναπτύχθηκαν την Πέμπτη επλήγησαν σημαντικά από γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή», ανακοίνωσε η SpaceX. «Αυτές οι καταιγίδες προκαλούν θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας στα χαμηλά υψόμετρα ανάπτυξής μας», συμπλήρωσε η εταιρεία. 

Η ταχύτητα και η σφοδρότητα της καταιγίδας είχε ως συνέπεια μια «ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα», που ήταν έως και 50% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, επεσήμανε ακόμη η SpaceX. Αν και οι δορυφόροι έλαβαν εντολή να «καλυφθούν από την καταιγίδα» πετώντας «σαν φύλλο χαρτιού», απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς που απαιτούνταν για να φτάσουν στην απαιτούμενη τροχιά. 

«Έως 40 δορυφόροι θα εισέλθουν ξανά ή έχουν ήδη εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης». Οι δορυφόροι Starlink έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποσυντίθενται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, σημείωσε η εταιρεία. Αυτό, συμπλήρωσε, σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται τροχιακά συντρίμμια ούτε πέφτουν στο έδαφος τμήματα του δορυφόρου. Η SpaceX ήδη έχει εκτοξεύσει 2.000 δορυφόρους Starlink και έχει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για συνολικά 12.000. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ