«Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025

«Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025 Facebook Twitter
0

Οι μισές από το σύνολο των εργασιών θα διεκπεραιώνονται από μηχανήματα έως το 2025, σε μια αλλαγή που ενδέχεται να επιδεινώσει την ανισότητα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Το think tank είπε ότι μια «επανάσταση των ρομπότ» θα δημιουργήσει 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως αλλά θα εξαλείψει σχεδόν τόσες ακόμη, αφήνοντας ορισμένες κοινότητες σε κίνδυνο. Οι εργασίες ρουτίνας ή χειροκίνητης διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων απειλούνται περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη φροντίδα, στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων και στην πράσινη οικονομία.

Η έρευνα του Φόρουμ εκτείνεται σε 300 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι οποίες απασχολούν οκτώ εκατομμύρια άτομα. Πάνω από το 50% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αναμένεται να επιταχύνουν την αυτοματοποίηση ορισμένων ρόλων στις εταιρείες τους, ενώ το 43% θεώρησαν πιθανό να μειώσουν τις θέσεις εργασίας λόγω τεχνολογίας.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθώς οι εταιρείες αναζητούσαν να μειώσουν το κόστος και να υιοθετήσουν νέους τρόπους εργασίας. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια διπλή απειλή από την «επιτάχυνση του αυτοματισμού και την πτώση από την ύφεση του Covid-19».

«Αυτά τα δεδομένα έχουν εμβαθύνει τις υπάρχουσες ανισότητες στις αγορές εργασίας και αντιστρέφουν τα κέρδη στην απασχόληση που σημειώθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007-2008», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος της WEF.

Το WEF είπε ότι σήμερα περίπου το ένα τρίτο όλων των εργασιών διεκπεραιώθηκαν από μηχανήματα, με τους ανθρώπους να κάνουν τα υπόλοιπα, αλλά μέχρι το 2025 η ισορροπία θα αλλάξει. Οι ρόλοι που βασίζονταν στις ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η παροχή συμβουλών, η λήψη αποφάσεων, η συλλογιστική, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση θα έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα υπάρξει επίσης μια «αύξηση» της ζήτησης για εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας πράσινης οικονομίας και νέους ρόλους σε τομείς όπως η μηχανική και το cloud computing.

Ωστόσο, είπε ότι εκατομμύρια εργασιών ρουτίνας ή χειροκίνητης εργασίας θα εκτοπιστούν λόγω της τεχνολογίας, επηρεάζοντας τους χαμηλότερα αμειβόμενους και τους λιγότερο ειδικευμένους εργαζόμενους. Ανέφερε ότι εκατομμύρια θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν «ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας» για τους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθιστικό «συμπλήρωμα» με την ονομασία «ηρωίνη του βενζινάδικου» διακινείται παράνομα και προκαλεί σοβαρά περιστατικά

Τech & Science / Εθιστικό «συμπλήρωμα» με την ονομασία «ηρωίνη του βενζινάδικου» διακινείται παράνομα και προκαλεί σοβαρά περιστατικά

Το φαρμακευτικό μόριο τιανεπτίνη, γνωστό και ως «ηρωίνη του βενζινάδικου», κυκλοφορεί ευρέως σε καταστήματα, αν και απαγορεύεται από τον FDA – Τα κρούσματα δηλητηρίασης αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

Τech & Science / Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

«Θα αλλάξει η ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους» - «Πράσινο φως» από τη NICE για το φάρμακο που μπορεί να σταματήσει το πολλαπλούν μυέλωμα να εξελίσσεται για τριπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ