Υπό τον φόβο παραβίασης των κωδικών πρόσβασης,  υπηρεσίες δικτύωσης όπως το Yahoo ,το Twitter , το Linkedln αλλά και το game  Warcraft κάλεσαν εκατομμύρια χρήστες τους να αλλάξουν τους κωδικούς τους. Αιτία η επίθεση από χάκερς το περασμένο Σάββατο στο Gawker και η δημοσιοποίηση στη συνέχεια 1,3 εκατομμυρίων κωδικών. Δεδομένου ότι πολλά μέλη του Gawker είναι πιθανό να είναι μέλη και στις παραπάνω υπηρεσίες δικτύωσης ,τα sites αυτά ζήτησαν από τους  χρήστες τους να αλλάξουν προληπτικά τους κωδικούς τους.

Η ομάδα που «χάκεψε» την  Gawker Media -εταιρία στην οποία ανήκουν αρκετοί  γνωστοί ιστοχώροι, με πιο σημαντικούς το Lifehacker και το Gizmodo- αυτοαποκαλείται Gnosis και υποστήριξε πως πραγματοποίησε την επίθεση "χτυπώντας" την αλαζονεία των υπαλλήλων της  Gawker. Στη συνέχεια έβγαλε στη "φόρα"  1,3 εκατομμύρια κωδικούς χρηστών  που κυκλοφορούν ήδη σε torrent και είναι διαθέσιμοι σε οποιονδήποτε.

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν -σύμφωνα με το bbc- ότι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των κωδικών είναι το «123456», ακολουθούμενο από τη λέξη «password»  και τους αριθμούς 12345678.Άλλοι δημοφιλείς κωδικοί είναι οι λέξεις «monkey» , «qwerty»  και «consumer».

Εύκολη δουλειά δηλαδή για όσους θελήσουν να μπουν σε λογαριασμούς χρηστών αφού παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε κωδικούς πολύ προβλέψιμους για τους κάθε λογής χάκερς.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας ασφάλειας υπολογιστών Sophos το 33% των χρηστών χρησιμοποιούν  τον ίδιο κωδικό για κάθε δικτυακό τόπο που επισκέπτονται. Το 48% χρησιμοποιεί το πολύ πέντε κωδικούς και μόλις ένας στους πέντε χρήστες δήλωσε πως δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον ίδιο κωδικό δύο φορές.

Επειδή λοιπόν πολλοί χρήστες του Gawker ,μπορεί να είναι μέλη και σε άλλα sites χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έστειλαν επιστολή στις ομάδες "υψηλού κινδύνου"  να αλλάξουν προληπτικά τους κωδικούς τους για να προλάβουν «ανεπιθύμητες»  επισκέψεις.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr