Έρευνα: Τα εμβόλια Johnson & Johnson, Sputnik V και Sinopharm είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Έρευνα: Τα εμβόλια Johnson & Johnson, Sputnik V και Sinopharm είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Τα εμβόλια Sinopharm, Johnson & Johnson και Sputnik V βρέθηκαν να παράγουν ελάχιστα έως καθόλου αντισώματα κατά της μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εν λόγω εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Humabs Biomed SA ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα έξι εμβολίων κατά της, κατά τα φαινόμενα, εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού.

Μόνο τρία από τα 13 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm εμφάνισαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του όμικρον. Για το J&J, βρέθηκε ότι ένα στα 12 άτομα ανέπτυξαν αντισώματα. Παράλληλα, από τα 11 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το ρωσικό Sputnik V, κανένα δε δημιούργησε εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Όμικρον. 

Σημειώνεται ότι η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους. Σε κάθε περίπτωση, διαπίστωσε ότι τα εξουδετεροτικά αντισώματα μειώνονται λιγότερο από έναν συνδυασμό προηγούμενης μόλυνσης και δύο δόσεων του εμβολίου mRNA της Pfizer. Τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτό το υποσύνολο ατόμων μειώθηκαν πέντε φορές, σε σύγκριση με 44 φορές για εκείνους που έλαβαν και τις δύο δόσεις από την Pfizer, αλλά δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από Covid.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα διαπιστώνει ότι ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια παρέχουν μόνο μερική προστασία κατά της Όμικρον.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna Inc. παρήγαγαν επίσης λιγότερα αντισώματα. Αντίστοιχα αποτελέσματα προέκυψαν και για αυτούς που εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ