Το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του πλουσιότερου 1% του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί ενώ αυτό του φτωχότερου 50% θα παραμείνει χαμηλά σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

 

Με βάση τους υπολογισμούς, οι πλουσιότεροι του κόσμου θα μολύνουν τον πλανήτη έως και 30 φορές περισσότερο από ό,τι χρειάζεται ώστε να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους στόχους για το κλίμα. 

 

Στο μεταξύ, αυτό το φτωχότερο 50% του πλανήτη που ευθύνεται πολύ λιγότερο για την κλιματική κρίση θα είναι και αυτό που θα επηρεαστεί περισσότερο από αυτήν.

 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από δύο ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς, διεξήχθη καθώς οι ηγέτες πολλών κρατών του κόσμου συναντήθηκαν στο συνέδριο για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

 

«Μια μικροσκοπική ελίτ φαίνεται πως είναι ελεύθερη να ρυπαίνει», λέει ο Ναφτόκε Ντάμπι στην Oxfam, η οποία ανέθεσε τη μελέτη από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

 

«Οι υπερμεγέθεις εκπομπές τους τροφοδοτούν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης».

 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα, σύμφωνα με τον Ντάμπι, προχωρώντας σε απαγορεύσεις και επιβάλλοντας φόρους σε «πολυτελή αγαθά υψηλής εκπομπής άνθρακα, όπως τα τζετ, τα SUV ή ο διαστημικός τουρισμός».

 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές των πλουσιότερων επειδή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική κρίση με τους φτωχότερους να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα» προσθέτει. 

 

Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορούμε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα πριν ο πλανήτης ξεπεράσει σε αύξηση θερμοκρασίας τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. 

 

Με πληροφορίες από BBC