Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).
0

Οι φλούδες των μανιταριών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιοδιασπώμενη εναλλακτική λύση για ορισμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και μικροτσίπ υπολογιστών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας όπου οι επιστήμονες εργάζονταν πάνω σε βιώσιμα υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μη διασπώμενα υλικά. Η ανακάλυψή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances την Παρασκευή.

«Υπήρξε αρκετή δόση τύχης», δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Κάλτενμπρούνερ, επικεφαλής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της δημοσίευσης.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Αρχικά, ένα μέλος της ομάδας είχε εξετάσει τη χρήση υλικών που προέρχονται από μύκητες για χρήση σε άλλους τομείς. Η εργασία αυτή οδήγησε στην τελευταία μελέτη, η οποία δείχνει πώς η επιδερμίδα του μανιταριού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του υποστρώματος που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά κυκλώματα. Το υπόστρωμα αυτό συνήθως, κατασκευάζεται από μη διασπώμενα πλαστικά, τα οποία απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Ντόρις Ντάνινγκερ και Ρόναλντ Πράκνερ από το Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου, ανακάλυψε ότι τα μανιτάρια σχηματίζουν μια συμπαγή προστατευτική φλούδα: «Το κάνουν αυτό για να προστατευτούν από την είσοδο άλλων μυκήτων ή βακτηρίων», δήλωσε ο Κάλτενμπρούνερ, εξηγώντας ότι η ομάδα μπόρεσε να συλλέξει αυτή τη μονωτική προστασία αποκολλώντας τη φλούδα και στεγνώνοντάς τη. 

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μανιτάρια για να φτιάξουν βιοδιασπώμενα μικροτσίπ υπολογιστών Facebook Twitter
Φωτ.: Soft Matter Physics (CNN).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η φλούδα είναι ελαφρώς λιγότερο μονωτική σε σύγκριση με το πλαστικό αλλά εξακολουθεί να αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική. 

Αν και η μελέτη της ομάδας είναι προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να τεθεί σε μαζική παραγωγή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βιοδιασπώμενο αυτό υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική για χρήση σε ηλεκτρονικά συστήματα που δεν απαιτούν ηλεκτρικά κυκλώματα μεγάλης διάρκειας, όπως φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας, NFC και άλλα. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM