Δρ Άαρον Μπεκ: Πέθανε ο «πατέρας» της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας - Αντίπαλο δέος του Φρόιντ

Δρ Άαρον Μπεκ: Πέθανε ο «πατέρας» της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας - Αντίπαλο δέος του Φρόιντ Facebook Twitter
0

Ο δρ Άαρον Μπεκ, Αμερικανός ψυχίατρος που θεωρείται ο «πατέρας» της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 100 χρόνων. 

Το έργο του Μπεκ, ο οποίος αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του Σίγκμουντ Φρόιντ και της φροϋδικής ψυχανάλυσης, είναι άκρως επιδραστικό και τεράστιου εύρους, με εκατοντάδες άρθρα, 25 βιβλία και πλήθος ιατρικών βραβείων στην μακρά καριέρα του. 

Ο δρ Μπεκ πέθανε ήσυχα στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια, το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας που ίδρυσε ο ίδιος και η κόρη του. 


«Μεταμόρφωσε το πεδίο της ψυχικής υγείας με το έργο ζωής του» ανέφερε η κόρη του. 

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) αναπτύχθηκε αρχικά για τη διαχείριση της κατάθλιψης, με στόχο να συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου που οι άνθρωποι σκέφτονταν να βελτιώσουν το πώς ένιωθαν ή συμπεριφέρονταν.

Επανάσταση στην ψυχική υγεία 


Ο Άαρον Μπεκ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1921 στο Ρόουντ Άιλαντ, από εβραίους Ρώσους μετανάστες. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Brownn και αργότερα αποφοίτησε από την Ιατρική του Γέιλ. 

Το έργο του Μπεκ έφερε μια πραγματική επανάσταση στη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των φοβιών, των κρίσεων πανικού, της βουλιμίας, του εθισμού σε ουσίες, της αϋπνίας, της ιδεοψυχαναγκαστικής και άλλων ψυχικών διαταραχών, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να ασκεί μεγάλη επιρροή. Η ανακοίνωση του θανάτου του, έγινε από το Ινστιτούτο Μπεκ για τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος μαζί με την κόρη του δρα Τζούντιθ Μπεκ, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" και τη "Γκάρντιαν".

Ο Μπεκ ανέπτυξε ως νεαρός ψυχίατρος (που προηγουμένως είχε εκπαιδευθεί στη φροϋδική ψυχανάλυση) το πεδίο της γνωστικής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη δεκαετία του 1960, ωθώντας τους ασθενείς να εστιάζουν πλέον στις στρεβλώσεις του τρόπου της καθημερινής σκέψης τους, στις αυτόματες αρνητικές σκέψεις τους, παρά στις απωθημένες συγκρούσεις της παιδικής ηλικίας τους, όπως έκαναν οι φροϋδικοί ψυχαναλυτές. Ο γνωστικός θεραπευτής επιχειρεί έκτοτε να μεταβάλει τον αυτο-μειωτικό εσωτερικό μονόλογο του ασθενούς, με βάση το αντι-φροϋδικό ρητό "υπάρχουν στην επιφάνεια πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπει το μάτι".

Ο Μπεκ ανακάλυψε πειραματικά ότι είναι δυνατό να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των ασθενών αν αναγνωρίσουν τα λανθασμένα αυτοματοποιημένα πρότυπα της σκέψης τους (του τύπου "είμαι πάντα μια σκέτη αποτυχία σε ό,τι κάνω" ή "δεν αρέσω σε κανέναν") και σκεφτούν πλέον με πιο λογικό και θετικό τρόπο, μειώνοντας έτσι το άγχος ή τον φόβο τους. π.χ. για τους άλλους γύρω τους. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η κατάθλιψη δεν προκαλείτο από έναν απωθημένο μαζοχισμό, όπως πίστευε ο Φρόιντ, αλλά κυρίως από την χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη συνεχή αυτοκριτική.

Το έργο του Μπεκ, μαζί με εκείνο ενός άλλου επιδραστικού ψυχολόγου, του 'Αλμπερτ Έλις που δούλευε ανεξάρτητα, δημιούργησε τελικά τον κορμό της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Ήταν μια πραγματιστική προσέγγιση εστιασμένη στο σήμερα και όχι στο παρελθόν, που δημιούργησε σκεπτικισμό ιδίως στους ψυχοθεραπευτές της παράδοσης του Φρόιντ και του Γιουνγκ, οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένη την ανάγκη να "σκαλίσουν" τα βαθύ υποσυνείδητο ή και το ασυνείδητο του ασθενούς, γι' αυτό αντιμετώπισαν τη θεραπεία του Μπεκ ως επιφανειακή και αναποτελεσματική.

«Έσωσε την ψυχοθεραπεία από τον εαυτό της»

Όμως ο Μπεκ και οι μαθητές του παρουσίασαν δεδομένα που έδειχναν ότι η νέα θεραπεία έφερνε αποτελέσματα, έτσι στην πορεία η μέθοδος τους κέρδισε έδαφος και καθιερώθηκε στην ψυχιατρική και ψυχολογία. Στην αρχή ο Μπεκ ίδρυσε το δικό του επιστημονικό περιοδικό "Cognitive Therapy and Research" για να παρουσιάσει τις μελέτες του, αλλά σταδιακά η νέα θεραπεία έγινε ευρύτερα αποδεκτή διεθνώς ως πιο επιστημονική από την ψυχανάλυση, αν μη τι άλλο επειδή φάνηκε να έχει ταχύτερα και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε ο ψυχολόγος Στίβεν Χόλον του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, "ο δρ Μπεκ πήρε εκατό χρόνια δόγματος, βρήκε ότι αυτό δεν στέκει και εφηύρε στη θέση του κάτι σύντομο, αλλά διαρκές και αποτελεσματικό, στην ουσία σώζοντας την ψυχοθεραπεία από τον εαυτό της".

Το περιοδικό "American Psychologist" των Αμερικανών ψυχολόγων τον χαρακτήρισε ένας από τους δέκα πιο επιδραστικούς ψυχοθεραπευτές που έχουν υπάρξει.

Ενδεικτικό του ανοικτού πνεύματος του ήταν ότι στη δεκαετία του 2000 είχε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις με τον Δαλάι Λάμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και ο βουδισμός έχουν πολλά κοινά σημεία, κυρίως στον τρόπο που δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη αλλαγής του νου μέσω αυτοπαρατήρησης.

Ο Μπεκ αφήνει πίσω του την επί περισσότερα από 70 χρόνια σύζυγο του Φίλις Μπεκ, πρώην ανώτερη δικαστή, τέσσερα παιδιά, δέκα εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα δείχνει τις δικαιώνει

Τech & Science / Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα τις δικαιώνει

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξει το χρόνο που θα έρθει η περίοδος, σύμφωνα με έρευνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδραση ήταν προσωρινή.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ