ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Βρήκαν αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες πλάσμα του πλανήτη

Βρήκαν αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες πλάσμα του πλανήτη Facebook Twitter
Οι επιστήμονες βρήκαν το αντίδοτο που πολεμά το δηλητήριο της φονικής μέδουσας
0

Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν το αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες πλάσμα του κόσμου, τη μέδουσα της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έχουν βρει ένα αντίδοτο για το τσίμπημα των μεδουσών, το οποίο φέρει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Ένα μόνο τσίμπημα από το πλάσμα το οποίο είναι γνωστό ως «box jellyfish» (Chironex fleckeri), προκαλεί σοβαρό πόνο και δερματική νέκρωση και αν η δόση του δηλητηρίου είναι αρκετά μεγάλη, η καρδιακή ανακοπή και ο θάνατος έρχονται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Η μέδουσα Chironex fleckeri έχει περίπου 60 πλοκάμια που φτάνουν σε μήκος ακόμη και τρία μέτρα. Κάθε πλοκάμι έχει εκατομμύρια μικροσκοπικά άγκιστρα γεμάτα με φονικό δηλητήριο.

Βρήκαν αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες πλάσμα του πλανήτη Facebook Twitter
Τα σημάδια που προκαλεί ένα ανεπαίσθητο μόνο άγγιγμα από τα πλοκάμια της μέδουσας

Χρησιμοποιώντας την επεξεργασία γονιδιώματος, οι ερευνητές  στο Charles Perkins Center του πανεπιστημίου ανακάλυψαν ένα «μοριακό αντίδοτο» που εμποδίζει τα συμπτώματα από το τσίμπημα που προκαλείται από τα μέδουσες, εάν εφαρμοστεί στο δέρμα μέσα σε 15 λεπτά.

Οι ερευνητές πήραν εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα και έκαναν δοκιμές με το δηλητήριο της μέδουσας ψάχνοντας για κύτταρα που επιβίωσαν από τη διαδικασία.

Είναι η πρώτη μοριακή ανατομή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτό το είδος δηλητηρίου, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο - το οποίο είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση και είναι ήδη διαθέσιμο - θα σταματήσει εντελώς τον πόνο και όλα τα πρώτα συμπτώματα όταν εφαρμοστεί στο δέρμα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν θα σταματήσει σίγουρα μια καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM