Αστροναύτης της NASA φωτογράφισε την Αθήνα από (πολύ) ψηλά

Εντυπωσιακή νυχτερινη΄φωτογραφία της Αθήνας από αστρναύτη της NASA Facebook Twitter
Φωτ.: NASA EARTH OBSERVATORY
0

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε μια εντυπωσιακή νυχτερινή φωτογραφία της Αθήνας.

Η φωτογραφία του αστροναύτη «τραβήχτηκε» στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 με εστιακό μήκος 180 χιλιοστών. Στην εικόνα οι δρόμοι ελίσσονται μέσα στην πόλη σαν φωτισμένα ποτάμια και η πόλη εκτείνεται μέχρι την ακτή.

Στις νυχτερινές φωτογραφίες που λαμβάνονται από ψηλά, οι απότομες μεταβάσεις από φωτισμένες σε μη φωτισμένες περιοχές εμφανίζονται συχνά εκεί όπου η αστική ανάπτυξη συναντά ένα υδάτινο σώμα ή ένα ανώμαλο, μη ανεπτυγμένο έδαφος. Σε αυτή τη φωτογραφία, ο φωτισμός διακόπτεται απότομα στο νότιο άκρο της Αθήνας, όπου η πόλη συναντά τον Σαρωνικό κόλπο. Στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης εμφανίζεται επίσης απότομη πτώση του φωτισμού λόγω της Πάρνηθας. Ομοίως, η έλλειψη φωτισμού μεταξύ της πόλης και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται στο δύσβατο ανάγλυφο του Υμηττού. 

Τα αρχαία και τα σύγχρονα στοιχεία της Αθήνας έρχονται επίσης σε αντίθεση τη νύχτα. Οι φωτισμοί κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος υποδηλώνουν παλαιότερο φωτισμό με νάτριο υψηλής πίεσης. Ο φωτισμός λευκού χρώματος από την άλλη υποδεικνύει περιοχές που φωτίζονται με πιο πρόσφατη τεχνολογία LED.

Μικρές σκοτεινές κηλίδες στην κεντρική περιοχή της πόλης περιβάλλουν ορισμένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του πέμπτου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και ο ναός του Ολυμπίου Διός.

Με πληροφορίες από NASA EARTH OBSERVATORY

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM