Αστροναύτης της NASA φωτογράφισε την Αθήνα από (πολύ) ψηλά

Εντυπωσιακή νυχτερινη΄φωτογραφία της Αθήνας από αστρναύτη της NASA Facebook Twitter
Φωτ.: NASA EARTH OBSERVATORY
0

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε μια εντυπωσιακή νυχτερινή φωτογραφία της Αθήνας.

Η φωτογραφία του αστροναύτη «τραβήχτηκε» στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 με εστιακό μήκος 180 χιλιοστών. Στην εικόνα οι δρόμοι ελίσσονται μέσα στην πόλη σαν φωτισμένα ποτάμια και η πόλη εκτείνεται μέχρι την ακτή.

Στις νυχτερινές φωτογραφίες που λαμβάνονται από ψηλά, οι απότομες μεταβάσεις από φωτισμένες σε μη φωτισμένες περιοχές εμφανίζονται συχνά εκεί όπου η αστική ανάπτυξη συναντά ένα υδάτινο σώμα ή ένα ανώμαλο, μη ανεπτυγμένο έδαφος. Σε αυτή τη φωτογραφία, ο φωτισμός διακόπτεται απότομα στο νότιο άκρο της Αθήνας, όπου η πόλη συναντά τον Σαρωνικό κόλπο. Στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης εμφανίζεται επίσης απότομη πτώση του φωτισμού λόγω της Πάρνηθας. Ομοίως, η έλλειψη φωτισμού μεταξύ της πόλης και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται στο δύσβατο ανάγλυφο του Υμηττού. 

Τα αρχαία και τα σύγχρονα στοιχεία της Αθήνας έρχονται επίσης σε αντίθεση τη νύχτα. Οι φωτισμοί κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος υποδηλώνουν παλαιότερο φωτισμό με νάτριο υψηλής πίεσης. Ο φωτισμός λευκού χρώματος από την άλλη υποδεικνύει περιοχές που φωτίζονται με πιο πρόσφατη τεχνολογία LED.

Μικρές σκοτεινές κηλίδες στην κεντρική περιοχή της πόλης περιβάλλουν ορισμένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του πέμπτου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και ο ναός του Ολυμπίου Διός.

Με πληροφορίες από NASA EARTH OBSERVATORY

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια: Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025

Τech & Science / Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025: Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια

Η Ευρώπη βλέπει άνοδο στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, του τσικουνγκούνια και του δάγκειου πυρετού, καθώς η κλιματική αλλαγή διευκολύνει την εξάπλωση των κουνουπιών
LIFO NEWSROOM
Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Τech & Science / Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη το YouTube θα εντοπίζει ανηλίκους, μόνο που  Αν η πλατφόρμα κατατάξει κάποιον λάθος ως ανήλικο, θα πρέπει να αποδείξει την ηλικία του με ταυτότητα, κάρτα ή selfie
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδίασε νέα αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του υπερμικροβίου MRSA

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδίασε νέα αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του υπερμικροβίου MRSA

Τα φάρμακα σχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη και κατέστρεψαν τα παθογόνα τόσο σε εργαστηριακές δοκιμές όσο και σε δοκιμές σε ζώα - Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστούν ακόμη χρόνια βελτιστοποίησης και κλινικών δοκιμών πριν μπορέσουν να χορηγηθούν σε ασθενείς
LIFO NEWSROOM