ΥΠΠΟ σε Ζορμπά: Ο φάκελος για το αρχαιολογικό κτηματολόγιο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές

ΥΠΠΟ σε Ζορμπά: Ο φάκελος για το αρχαιολογικό κτηματολόγιο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές Facebook Twitter
Μυρσίνη Ζορμπά - Λίνα Μενδώνη: Πόλεμος» για το αρχαιολογικό κτηματολόγιο (Eurokinissi)
0

H ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαντά στην πρώην υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά σχετικά με το θέμα του αρχαιολογικού κτηματολογίου.

Το ΥΠΠΟ επιρρίπτει ευθύνες στην πρώην υπουργό για το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης, που κήρυξε έκπτωτο την εταιρεία IKNOWHOW. Η εταιρεία είχε αναλάβει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, δηλαδή του αρχαιολογικού κτηματολογίου, και δεν παρέδωσε το έργο στην ώρα του με κίνδυνο να χαθούν 10 εκ. ευρώ.

Το ΥΠΠΟ με επιστολή αναφέρει ότι ο φάκελος για το θέμα αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές: «Με αναληθείς ισχυρισμούς, σκόπιμη παρερμηνεία των δεδομένων αλλά εν τέλει και με απειλές η κ. Ζορμπά επιχείρησε να απαντήσει στην υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, με την οποία ΔΕΝ επανέρχεται η εταιρεία «IknowHow» στο υποέργο «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» -στο πλαίσιο του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων»- δεδομένου ότι η σύμβαση με την εταιρεία έχει ήδη λήξει προ πολλού και δεν είναι ενεργή.

Αντίθετα, με την ως άνω απόφαση της Υπουργού, συγκροτείται τριμελής επιτροπή από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έργο της, εντός δύο μηνών, την εκκαθάριση της σύμβασης και την εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία IknowHow.

Ταυτόχρονα, ο πλήρης φάκελος του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές.

Η τ. υπουργός κ. Ζορμπά ισχυρίστηκε ότι απέστειλε «πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο», πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται σήμερα από καμία υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Ακόμη και αν είχε αποσταλεί, αφορά προφανώς στον έλεγχο που η τ. υπουργός ήθελε να ασκήσει στους προηγούμενους υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των υπουργικών αποφάσεων φέρουν την υπογραφή τους.

Σημειώνεται ότι η μεν διαδικασία του διαγωνισμού για το επίμαχο έργο έγινε τον Δεκέμβριο 2014, αλλά η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Οκτώβριο 2015 από τον τ. υπουργό Α. Μπαλτά.

Δηλαδή, μεσολάβησε ικανός χρόνος για να ελεγχθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός εφόσον δεν συμφωνούσε η τότε κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η τριμελής «επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις», που συγκροτήθηκε με απόφαση της τ. υπουργού κ. Ζορμπά, στις 22.5.2019, αφορούσε σε αντικείμενο άλλου έργου. Επί πλέον η επιτροπή δεν παρέδωσε κανένα πόρισμα μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί με την απόφαση συγκρότησής της.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε μεν παράταση δύο ετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αλλά με συγκεκριμένους όρους. Κύρια προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση της σύμβασης του αναδόχου «IknowHow».

Η τ. υπουργός όχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να εκκαθαριστεί η σύμβαση και να επιβληθούν κυρώσεις στον ανάδοχο, αλλά αγνόησε και τις τεκμηριωμένες έγγραφες πιέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Επομένως, ο πλήρης φάκελος του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες τους.»

Ζορμπά: Άτακτη φυγή της ΥΠΠΟ

Νωρίτερα χθες η τέως υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την ανάδοχο εταιρεία το έργου « Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μουσείων» είχε καταλογίσει «Άτακτη φυγή» στην υπουργό Πολιτισμού, «με επίκληση της αποστολής του φακέλου στις αρμόδιες αρχές».

Σε δήλωση της, η τέως υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ειδικότερα ότι «η κυρία Μενδώνη ομολογεί σήμερα, μετά από το θόρυβο που ξεσήκωσε η πρόσφατη υπουργική της απόφαση, ότι προτίθεται να στείλει στις αρμόδιες διαχειριστικές, κλπ αρχές το φάκελο για τις περαιτέρω ενέργειές τους».

Αναλυτικά η δήλωση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά

 

Προκειμένου να καλύψει την επίμονη προσπάθειά της η υπουργός, αποσιωπά το κρίσιμο και μείζον: ότι α) στείλαμε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου β) καταθέσαμε όλα τα στοιχεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών γ) συγκροτήσαμε τριμελή Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις, ως οφείλαμε. δ) διασφαλίσαμε διετή παράταση του έργου (έως τις 30.11.2020), ώστε αυτό να ολοκληρωθεί με νέο διαγωνισμό ε) ότι δεν «εκκαθαρίζει» από μόνος του μια σύμβαση ο εκάστοτε υπουργός, ούτε επιβάλλει από μόνος του περαιτέρω «κυρώσεις», αλλά κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.

Αποσιωπά η υπουργός επίσης ότι η ίδια επί 8 ολόκληρους μήνες καθυστερούσε τις διαδικασίες που είχαμε δρομολογήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και να μην χαθεί το ΕΣΠΑ και τις οποίες όφειλε, με τη σειρά της, να παρακολουθήσει και να συντονίσει. Να θυμίσουμε στην υπουργό, όμως όσα θέλει να ξεχνά: ότι το Νοέμβριο 2018, οπότε και κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία I KNΟW HOW, κατόπιν εισήγησης και της ανώτερης διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου, διασφαλίστηκε ταυτόχρονα και διετής παράταση του έργου (έως τις 30.11.2020), ώστε αυτό να ολοκληρωθεί με νέο διαγωνισμό. Ας δώσει η ίδια τις πολλές απαντήσεις που απαιτούνται όσον αφορά τα ερωτηματικά που δημιουργεί το σύνολο των χειρισμών της και το χρονικό κενό που παρατηρείται, αφού κόπτεται για τη νομιμότητα, που δυστυχώς με την πρόσφατη απόφασή της θέτει εν αμφιβόλω.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Διαγωνισμός του επίμαχου Υποέργου «Ανάπτυξη Εφαρμογών» πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της, στις 25.08.2014, βάσει της από 18.06.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΒΣΡΡΓ-3ΥΒ). Ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες και προκρίθηκε στην επόμενη φάση μία εξ αυτών (IKNOWHOW Πληροφορική ΑΕ) με την από 29.12.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΩΗΒ7Γ-ΣΕΘ), δηλαδή με την υπογραφή του πρώην Υπουργού κ. Τασούλα και τη δική της συνυπογραφή και όχι του κ. Μπαλτά που δεν ήταν καν υπουργός τότε. Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις εταιρείες και μετά την παραίτησή τους από αυτά και τις σχετικές προσυμβατικές διαδικασίες, το ΥΠΠΟΑ προχώρησε σε Υπογραφή Σύμβασης στις 05.10.2015 με την εταιρεία. Η σύμβαση είχε διάρκεια 11 μήνες και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 05.09.2016. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η σύμβαση με τον ανάδοχο έληξε στις 05.02.2017 και όχι επί θητείας μου, όπως αναληθώς επίσης ισχυρίζεται η υπουργός. Ωστόσο, καθώς ο Ανάδοχος ΔΕΝ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο, ακολούθησε εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης για καταγγελία της σύμβασης τον Μάιο του 2017 και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με προθεσμία τρίμηνης θεραπείας συγκεκριμένων παραδοτέων από τον Ανάδοχο στις 18.10.2017 (ΑΔΑ: Ω8ΡΩ4653Π4-9ΘΖ) η οποία έληξε τον Ιανουάριο του 2018. Αλλά ούτε και σε αυτήν την προθεσμία τελικά συμμορφώθηκε ο Ανάδοχος, με αποτέλεσμα την κήρυξή του εντέλει ως εκπτώτου.

Όσο και αν θέλει η κ. Μενδώνη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, το ποιος ακριβώς κληροδότησε σε ποιον και με ποιον τρόπο τα αμαρτωλά ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ, το έχει ήδη κρίνει η ίδια η πραγματικότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο σεβασμός του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρων εντυπώσεων αλλά μια σταθερή και συνεπής στάση. Αυτήν θα χρειαστεί να αποδείξει ότι διαθέτει η υπουργός σε σχέση με την παρούσα υπόθεση στο άμεσο μέλλον. Κυριακή κοντή γιορτή

ΥΠΠΟ:  «Πώς δεν χάθηκαν τα 10 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ, από την αβελτηρία της κ. Μ. Ζορμπά

Την σύμβαση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την εταιρεία IKNOWHOW, για την «ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», το οποίο έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020, υπέγραψε, το 2015, ο τέως υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς.

Το Νοέμβριο 2018, η τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία I KNΟW HOW. Αλλά, ενώ μεσολάβησαν επτά μήνες μέχρι τη λήξη της υπουργικής θητείας της, τον Ιούλιο 2019, δεν προχώρησε –ως όφειλε- σε καμία επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία. Ούτε προέβη στην οποιαδήποτε ενέργεια, για να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός του προεβλεπόμενου χρόνου, ώστε να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Η τέως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Ζορμπά με σημερινή της δήλωση στον ημερήσιο τύπο αναφέρεται, κατά τη συνήθη πρακτική της, γενικά και αόριστα στη δήθεν καταστρατήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, της τυπικής νομιμότητας, της οποίας η μόνη θεματοφύλακας κατά την κρίση της Μ. Ζορμπά, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια ως Υπουργός.

Αφορμή για την εκ νέου «επίδειξη κατοχής μονοπωλίου της νομιμότητας» από πλευράς της τ. Υπουργού, υπήρξε η ανάκληση της απόφασής της με υπ' αριθμ. πρωτ. Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜ/ΤΥΛ/617645/443484/3297/1064/30.11.2018, με την οποία κήρυξε έκπτωτο την εταιρεία IKNOWHOW στις 30 Νοεμβρίου 2018, η οποία είχε αναλάβει την «ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», στο πλαίσιο του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», που έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020. Για την πληρότητα του ιστορικού επισημαίνεται ότι ο Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός, όσο και η Σύμβαση για την ανάθεση στην εταιρεία I KNOW HOW έγιναν το 2015 και φέρουν την υπογραφή του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η Μ. Ζορμπά κήρυξε έκπτωτη την εν λόγω εταιρεία με βάση την κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης (3-2), τον Νοέμβριο 2018. Ενώ μέχρι τη λήξη της θητείας της, τον Ιούλιο 2019, μεσολάβησαν επτά μήνες, η Μ. Ζορμπά δεν προχώρησε –ως όφειλε- σε επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία.

Επιπλέον, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Δεν προχώρησε στην εκκαθάριση της σύμβασης και στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου. Δεν έκανε δηλαδή απολύτως τίποτε.

Αντιθέτως κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο και την νυν Υπουργό άλλο ένα πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι:

1. Η τ. Υπουργός είχε εκδώσει απόφαση κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρώσει την

απόφασή της με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις,

2. Δεν υφίσταται ενεργή σύμβαση με την εταιρεία (είχε λήξει ήδη επί θητείας Ζορμπά).

3. Η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην με αρ. 3260/β4/272/10-9-2019 Οριστική Έκθεση Επαλήθευσης της Πράξης ζητά «τον καθορισμό δεσμευτικής ημερομηνίας υποβολής προς έγκριση του τεύχους διακήρυξης του υποέργου 3, αφού εκκαθαριστεί με κατάλληλη τεκμηρίωση η σύμβαση και αποφασιστεί από το ΥΠΠΟΑ τεκμηριωμένα η χρήση ή μη μέρους των παραδοτέων της σύμβασης του υποέργου 3 για την περαιτέρω πρόοδο της πράξης»

η νυν Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εξέδωσε την υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση, η οποία αναρτήθηκε αυθημερόν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σε συνέχεια των οδηγιών της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Ανάπτυξης, ορίζοντας την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με έργο:

α. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που υποβλήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ από την εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι αποδεκτά ή απορριπτέα εν συνόλω ή εν μέρει,

β. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που δεν υλοποιήθηκαν από την εταιρεία έως τη λήξη της σύμβασης,

γ. Την εκκαθάριση των εκατέρωθεν οικονομικών απαιτήσεων των συμβαλλομένων μερών και υποβολή πορίσματος της συνολικής αποτίμησης της σύμβασης,

δ. Την εισήγηση για επιβολή τυχόν κυρώσεων στην εταιρεία.

Είναι φανερό ότι η νυν Υπουργός με την απόφασή της διασφαλίζει ότι το έργο δεν θα απενταχθεί, δεν θα χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων, και ότι το έργο τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, μπορεί να επιβάλει και τις ανάλογες κυρώσεις στην εταιρεία. Δηλαδή, η Λίνα Μενδώνη έκανε ό,τι δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να κάνει η Μ. Ζορμπά. »

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ