Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα επιτρέπει και σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

 

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι.

 

Νέα Δημοκρατία,  Δημοκρατική Συμπαράταξη και  Eνωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις.

 

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

 

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο έχει περάσει τώρα στην επεξεργασία των προωθούμενων άρθρων με τους βουλευτές να κάνουν ειδική αναφορά στο άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει να διαρρεύσει πως θα καταψηφίσει το άρθρο 8, με πηγές τις να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε εις βάρος των παιδιών «λόγω του παράγωγου στίγματος».

 

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει αντ' αυτού στην κυβέρνηση να περιοριστεί η δυνατότητα αναδοχής μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια, ώστε ο νόμος να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.

 

Οι σχετικές διαρροές της Πειραιώς προκάλεσαν, σωρεία αντιδράσεων σε νομικούς κύκλούς και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την «γραμμή εξαίρεσης» που σκοπεύει να ακολουθήσει το κόμμα.

 

Τι αλλάζει

 

Μεταξύ άλλων καταργείται το ανώτατο όριο ηλικίας σε περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής, ενώ επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.