Υγεία: Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ ψηφίστηκε, οι αντιρρήσεις των γιατρών παραμένουν

Υγεία: Το νομοσχέδιο πέρασε, οι αντιρρήσεις παραμένουν Facebook Twitter
0

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη μπορεί να πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το Βουλή αλλά οι αντιρρήσεις από ενώσεις γιατρών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν. 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), που προέβη σε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του ν/σ που αποκεί «έκτρωμα»: «Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία», σημείωνε σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σήμερα οι 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι» για το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ», αλλά 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Ενδεικτικό της ευρείας αντίθεσης, είναι τόσο η τριήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στην εβδομάδα, από γιατρούς (ΕΙΝΑΠ) αλλά και από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), όσο και η μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. 

Αντιρρήσεις της ΟΕΝΓΕ

«Παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών [...], δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας», τόνισε η ΟΕΝΓΕ. 

Η ομοσπονδία καταγγέλλει πως το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Κατά την ΟΕΝΓΕ καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο. 

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «εκβιασμό των ασθενών ώστε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι»: «Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους». 

«Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία», προσθέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. 

Οι θέσεις των ενδιαφερόμενων φορέων

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ειδικοί είχαν εκφράσει τις θέσεις τους επί συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, παρατηρούσε ότι το άρθρο 7 «δεν εξυπηρετεί»: Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό. Όσο για το άρθρο 10, είπε ότι ο ΠΙΣ ζητά την απόσυρσή του. «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)Μιχάλης Γιαννάκος, σημείωνε πως σε μια χώρα με ιδιωτική δαπάνη υγείας στο 40%, θα περίμενε κανείς να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και όχι μέτρα που αναγκάζουν τους πολίτες «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» λόγω μέτρων που ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τη δημόσια υγεία. 

Εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν χρειάζεται να βγουν έξω να δουλέψουν, αρκεί να πάρουν το μισθολόγιο που τους «έδωσε» το ΣτΕ. Όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές; αναρωτήθηκε η κ. Παγώνη και σημείωσε: Το να πηγαινοέρχονται οι γιατροί στα ιδιωτικά, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα βρούμε τους ασθενείς «απέναντι».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, μίλησε για κίνδυνο νόθευσης του ανταγωνισμού, με την είσοδο γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε «κάθετα αντίθετοι στο υβρίδιο» που δημιουργείται, είπε ο κ. Δεβλιώτης,

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, μίλησε για διατάξεις «έκτρωμα» που βρίσκουν την καθολική αντίδραση των γιατρών και των ενώσεών τους. Μιλάτε για ελευθερία επιλογών των ασθενών αλλά στην πραγματικότητα είναι «ωμός» εκβιασμός. Την ώρα της αρρώστιας ή θα πληρώσεις για Υγεία ή θα πας σε πολύμηνες αναμονές στη θεραπεία και στα χειρουργεία, είπε η κ. Ρέντζιου. Εκτίμησε, δε, ότι το δημόσιο νοσοκομείο θα μετατραπεί σε χώρο άντλησης πελατείας για το ιδιωτικό ιατρείο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νικόλαος Δέδες, είπε ότι «η επίκληση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θα διασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε οι ασθενείς», και ότι «μειώνει τις επιλογές μας». Είμαστε θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Δέδες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Α. Δημόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει την ισονομία με άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές, δίνοντας τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να είναι σε καθεστώς πλήρους ή μερικής, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, και αυτό, όπως είπε, συνάδει με δύο ομόφωνες αποφάσεις της συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, ανέφερε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Εθνικό (Σύστημα Υγείας) δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά και οι ιδιώτες. Όπως μεταγγίζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, μπορεί να γίνεται και το αντίθετο, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Η Γιώτη Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, είπε ότι το νομοσχέδιο «έχει καταδικαστεί» από χιλιάδες νοσοκομειακούς και ενώσεις γιατρών, διότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, ενώ αναγκάζει τους εργαζόμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αντί για μαζικές προσλήψεις με αυξημένους μισθούς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, είπε η κ. Ταβουλάρη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών, Εύη Ορφανού, αναφερόμενη στο άρθρο 7 είπε ότι τους ασθενείς τους ενδιαφέρει να υπάρχει επαρκής στελέχωση χωρίς το κόστος των ποιοτικών υπηρεσιών να τους επιβαρύνει. «Θεωρούμε ότι το άρθρο θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, είπε η κ. Ορφανού. Για το άρθρο 10 είπε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή να επιλέγει το γιατρό του χωρίς να του κοστίσει κάτι», σημείωσε η κ. Ορφανού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM