Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξαπέλυσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την υπουργό ότι έβαλε «βόμβα» στα θεμέλια της παιδείας για να «εξυπηρετήσει συμφέροντα» και σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μένουν εκτός πανεπιστημίων 20.000-30.000 μαθητές, που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

«Ανάμεσά τους είναι και πολλοί άριστοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και διάβασε την επιστολή μαθητή πρότυπου σχολείου, ο οποίος δηλώνει «αποτυχημένος άριστος», καθώς δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική σχολή, που ήταν ο στόχος του. 

 

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα», αναφέρει στην επιστολή του ο Διονύσης. 

 

«Είναι χιλιάδες τα παιδιά που θα έχουν την τύχη του Διονύση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κ. Κεραμέως συνέχισε «Ως άλλος Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε τα όνειρα νέων ανθρώπων, γιατί ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων». 

 

«Αν σας απασχολεί η μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών μας γιατί δεν σας απασχολεί για αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που είχατε φροντίσει να εξισώσετε; Γιατί δεν βάζετε βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια; Αλλά εκεί υπάρχει μόνο η βάση εισοδήματος, όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά κολέγια, αλλά «με την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως να οδηγήσει με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί, ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια».

 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εκ προμελέτης έγκλημα» τον αποκλεισμό 20-30.000 μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεστε ως οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας». 

 

Παράλληλα κάλεσε την υπουργό Παιδείας να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, τουλάχιστον για φέτος και να δοθεί σε αυτούς τους μαθητές η δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά. 

 

Η απάντηση της Κεραμέως για τον μαθητή

 

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η Νίκη Κεραμέως. 

 

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας έφτασε από το 30% στο 40% αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ. 

 

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή του υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων που διάβασε ο κ. Τσίπρας, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πέτυχε 13,6 στα 20 στο σχέδιο για να μπει Αρχιτεκτονική. 

 

«Πιθανότατα ούτε και πέρυσι θα είχε μπει στην αρχιτεκτονική με 13,6 στα 20. Αλλά εδώ υπάρχει και μια παράμετρος που δεν είναι αμελητέα. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση έδωσε λόγο και τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέξουν τον συντελεστή της βάσης. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές σχολές, οι οποίες επέλεξαν η βάση να είναι στο 80% της μέσης επίδοσης. Άλλες να είναι στο 110%. Δώσαμε λόγο στα πανεπιστήμια», είπε η υπουργός Παιδείας.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που μένουν εκτός ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι, δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή».

 

Τσακαλώτος: Η χειρότερη υπουργός Παιδείας 

 

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε πως ντρέπεται «ως πανεπιστημιακός και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση, η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως.

 

Το θέμα, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται, αλλά και πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους. «Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 - και τώρα με 13.000 και με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις αίτηση. Δώσατε την ευχέρεια στα Τμήματα να ανεβάσουν τη βάση, αλλά τα Τμήματα δεν είχαν κάποιο κίνητρο εάν έπαιρναν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι τα επαρχιακά τμήματα μόνο που θα έχουν λιγότερους φοιτητές, είναι και εξαιρετικά τμήματα. Αντί να απαντήσετε, συνεχίσατε την τακτική σας. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τόσο που να το συρρικνώνετε».

 


«Πραγματικά ντρέπομαι για εσάς. Είσαστε η χειρότερη υπουργός Παιδείας, στα 200 χρόνια του Ελληνισμού. Είσαστε η μόνη υπουργός Παιδείας που ξέρω που αδιαφορείτε για το μεγάλο κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ