Τσίπρας για προσφυγικό: Η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη

Τσίπρας για προσφυγικό: Η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Σε ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για το προσφυγικό απάντησε νωρίτερα στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση, είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης» και σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι το καλύτερο θέμα για να κάνει κανείς αντιπολίτευση». «Η αναπαραγωγή της ακροδεξιάς ατζέντας και μέσα στη Βουλή ενισχύει το ρατσισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη ζήτησε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και όλες οι άλλες χώρες και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων στο ταεκβοντό, έκανε λόγο για μικροεπεισόδια μεταξύ ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που, όπως είπε,  «είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με εκείνα που γίνονται κάθε Κυριακή στα γήπεδα».

Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Λεβέντη για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

   «Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

   Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς "να ανοίγει μύτη", σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».

   Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ