Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Επιθυμούμε ένα όνομα για χρήση έναντι όλων

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Επιθυμούμε ένα όνομα για χρήση έναντι όλων Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι' αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (...) ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον σέρβο πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς. 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων». Επίσης, σχετικά με την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα, σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.


Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας».

Από την πλευρά του, ο σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε πως «ήθελα να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα με τον έλληνα πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα». «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό», πρόσθεσε.

Πάντως, ανέφερε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους προκατόχους του και σημείωσε πως η Σερβία, πλέον, θα κοιτάει τα συμφέροντά της και παράλληλα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM