Αθήνα και Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν «γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης» και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με τους δημάρχους των δύο πόλεων, Κώστα Μπακογιάννη και Εκρέμ Ιμάμογλου που συναντήθηκαν σήμερα. 

 

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης συναντήθηκαν για μία ώρα στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του κ. Μπακογιάννη ως ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην τουρκική πόλη, τον περασμένο Μάιο. Τότε, οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

 

«Τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης. 

 

Αθήνα-Κωνσταντινούπολη: Μηνύματα φιλίας κατά τη συνάντηση των δημάρχων των δύο πόλεων
Πηγή: Eurokinissi.

 

Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».

 

Τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους «ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλείας», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

 

Αθήνα-Κωνσταντινούπολη: Μηνύματα φιλίας κατά τη συνάντηση των δημάρχων των δύο πόλεων

 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, έκανε μνεία στον Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας πως ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών». 

 

«Κωνσταντινούπολη και Αθήνα είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας» είπε μεταξύ άλλων ο Ιμάμογλου και τόνισε αναφερόμενος στη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί».

 

Αθήνα-Κωνσταντινούπολη: Μηνύματα φιλίας κατά τη συνάντηση των δημάρχων των δύο πόλεων

 

Εκτός αυτών, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξουν κοινές λύσεις για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.

 

Μετά τι δηλώσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ