Στις 4 ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος-Τούσκ: Ο στόχος είναι σαφής

Στις 4 ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος-Τούσκ: Ο στόχος είναι σαφής Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Σε έναν ακόμη μαραθώνιο διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, στη βάση της «κατ' αρχήν συμφωνίας» που υιοθετήθηκε από τους 28 ηγέτες στις 7 Μαρτίου, στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

 «Ο στόχος είναι σαφής: μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους Τούρκους εταίρους μας. Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους "28" για τη Σύνοδο Κορυφής.

 Τα θέματα που μένει να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πολλά και ακανθώδη. Το πλέον αμφιλεγόμενο είναι το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων και της αρχής του "ένας προς ένας" (μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία). Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό. Άλλο ζήτημα είναι πως θα αποτραπεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών διαδρομών, χερσαίων και θαλάσσιων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουν τα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα. Οι "28" αναμένεται να επιταχύνουν την εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους, υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, ενώ θα συζητήσουν υπό ποιες προϋποθέσεις και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν στην Άγκυρα επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, είναι σαφές ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους και ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ, πάντως, έχει επισημάνει ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε η γενικότερη διαδικασία της αναζωογόνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, να αποτελέσει "ευκαιρία" για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της ΕΕ, το προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Οι "28" αναμένεται στα συμπεράσματά τους να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αποκατάστασης της Ζώνης Σένγκεν, στην επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια ως προς την Ελλάδα και στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Το δεύτερο σκέλος θα αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των «28». Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, μετά την «κοινή απόφαση» για τον τερματισμό των παράτυπων ροών, ενώ θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής στήριξης προς την Ελλάδα και όχι μόνο.

Αύριο (Παρασκευή) στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM