Στα πλατιά χαμόγελα των Βρυξελλών επικεντρώνει η Χουριέτ

Στα πλατιά χαμόγελα των Βρυξελλών επικεντρώνει η Χουριέτ Facebook Twitter
0

Στα γελαστά πρόσωπα στις Βρυξέλλες επικεντρώνει το δημοσίευμα της Χουριέτ σχετικά με τη χθεσινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, στον οποίο στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Ε.Ε. για τη διευθέτηση του προσφυγικού.  Η εφημερίδα παραθέτει και σειρά φωτογραφιών από την ¨οικογενειακή» φωτογράφιση στην οποία πάντως ο Νταβούτογλου φαίνεται να γελά πλατύτερα από όλους, καθώς οι ευρωπαίοι στην ανάγκη τους αναμένεται να ικανοποιήσουν πολλά από τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι απαιτήσεις της Τουρκίας συνοψίζονται ως εξής και αυτές θα μπούν και πάλι στο τραπέζι της επόμενης Συνόδου για το θέμα:

1. Η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες από τη 1 Ιουνίου.

2.  3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα από τους διαθέσιμους πόρους ως το 2018 και άλλα τρία δισεκατομμύρια για τις επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται.

3- Όταν η  Τουρκία θα παίρνει έναν μετανάστη πίσω, στην  ΕΕ θα προωθείται ένας πρόσφυγας.

4. Τα ελληνικά νησιά θα απαλλαγούν από όλους τους πρόσφυγες.

5. Η διαπραγματευτική διαδικασία θα επιταχυνθεί.

6. Η επιστροφή των εξόδων για τη διαδικασία εισδοχής των προσφύγων θα βαρύνουν την ΕΕ.

Επίσης να τηρηθεί η απόφαση του Οκτωβρίου του  2015 για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βεβαίως η εφημερίδα αναφέρεται σε ξεχωριστό δημοσίευμα και στις ενστάσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την κατάργηση της βίζας, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη δήλωση Ολάντ ότι για να εισέρχονται οι Τούρκοι στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα θα πρέπει να πληρούν 72 κριτήρια.

Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε επίσης και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι «έχει ακόμη πολύ δρόμο".

Υπάρχουν και οι πληροφορίες που μεταδίδει το Ρόιτερς ότι αν στην τελική δήλωση της συνόδου Κορυφής στις 18 Μαρτίου, δεν υπάρχει αναφορά στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, τότε η Ιταλία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ