Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά έβγαλε φιρμάνι ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν καλύπττονται από το απόρρητο, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Δηλαδή οι Αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των e-mail, των chat, των συνομιλιών μέσω Skype, τις αγοραπωλησίες και άλλες οικονομικές συναλλαγές, ακόμη και στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών.

Το σχόλιο του tvxs τα λέει όλα: «Ας σημειωθεί ότι ο Ποινικός Κώδικας θεωρεί την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εγκληματική πράξη. Η κατάργηση του απόρρητου στο ίντερνετ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι αντίθετη με όλες τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθειά του να αναιρέσει όσα δημοκρατικά κεκτημένα μπορεί πριν αποχωρήσει από τον Άρειο Πάγο(συνταξιοδοτείται την 1η Ιουλίου), ο κ. Σανιδάς αποφασίζει και διατάσσει ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αν η απόφαση είναι νόμιμη ή παράνομη».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά, λοιπόν, δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε Αρχής (δηλαδή της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως ρητά αναφέρει η γνωμοδότηση) για να μπορούν οι προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.

Εκτός των άλλων σημαντικών ερωτημάτων που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη, ένα θέμα είναι σε τι ακριβώς χρησιμεύει πλέον η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και γιατί δεν την καταργεί η πολιτεία εντελώς.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr