Την περασμένη Πέμπτη, ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης καλεσμένος στην ΕΡΤ  τόνισε πως «ως έχων τεχνική εταιρεία και δουλεύοντας καθημερινά, ζούσα δίχως να παίρνω δραχμή από το κόμμα», προσθέτοντας εμφατικά ότι όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός «έκλεισε την εταιρεία του». Αυτό είναι η εισαγωγή του σημερινού δημοσιεύματος στο protothema.gr που προκαλεί αίσθηση.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα η τεχνική εταιρεία του ζει και βασιλεύει, αντίθετα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε. Για την ακρίβεια, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ που είχε να κάνει με το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου. Πρόκειται για έργο που δέχθηκε βροχή ενστάσεων καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002 δεν είχε φορολογική ενημερότητα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την εργολαβική σύμβαση που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο 48χρονος εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάληψη εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας των συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013.

 

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως η ΔΙΑΤΜΗΣΗ είχε ανακηρυχθεί μειοδότρια εταιρεία στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου 2014. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%. Παρά το γεγονός όμως πως οι ημερομηνίες ανακήρυξης της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ως μειοδότριας είναι προ της έναρξης της υπουργικής θητείας Φλαμπουράρη και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός λίγο αργότερα και με κυβέρνηση πλέον της Αριστεράς, στις 20/5/2015, κάτω από ακραίες συνθήκες για τη χώρα, με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης να βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση κι ενώ ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης πλέον είχε αναλάβει θέση κυβερνητικής ευθύνης, η περιφέρεια Πελοποννήσου έσπευσε να προωθήσει κι όχι να παγώσει ή αναβάλει αυτό το έργο προχωρώντας στο πλέον δεσμευτικό στάδιο: Την τελική υπογραφή της σύμβασης.

 

Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, 4 μόλις μήνες μετά την υπουργοποίηση του κ. Φλαμπουράρη υπογράφει τη σύμβαση και της ανοίγονται δρόμοι εκτέλεσης και πληρωμής αποδεικνύοντας πως ποτέ η κατασκευαστική δεν έκλεισε όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ανέφερε στην ΕΡΤ και παραμένοντας ως κατασκευαστική επιχείρηση ιδιαίτερα ενεργή στο παιχνίδι. Μάλιστα όπως γνωρίζουμε, ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας με έτερους μετόχους τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη και Μιχάλη Μοσχοβούδη. Η σύνθεση αυτή δεν άλλαξε ούτε στη γενική συνέλευση της 24 Δεκέμβρη 2013 ούτε στην τελευταία της 30ης Ιουνίου 2014, άρα συμπεραίνεται πως ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει μέτοχος μιας εταιρείας που λάμβανε στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός κρατικά έργα.

 

Η εργολαβική σύμβαση (πάνω) της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχει ημερομηνία 20 Μαϊου 2015 και αφορά ποσό 3,9 εκατ. ευρώ, την εποχή που ο κ. Φλαμπουράρης ήταν υπουργός Επικρατείας με έδρα το Μαξίμου, δίπλα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργο «εξπρές» που ολοκληρώθηκε σε 4 μόλις μήνες και θα πληρωθεί τμηματικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το όνομα του κ. Φλαμπουράρη παρουσιάζεται και σε ισολογισμό της εταιρείας.

 

Με ΦΕΚ της 30ης Ιουλίου 2010 ο κ. Φλαμπουράρης παρουσιάζεται ως αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΙΑΤΜΗΣΗ έχων δικαίωμα υπογραφής. Η θητεία είναι πενταετής και δεν έχει υπάρξει αλλαγή μέχρι σήμερα κι ας λέει ο ίδιος οτι παραιτήθηκε.

 

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό και τις διαδικασίες του, η ανταγωνιστική εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ κατηγόρησε την Επιτροπή Διαγωνισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου πως δεν έλαβε υπόψιν ότι η μειοδότρια ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΕ δεν είχε την απαιτούμενη βεβαίωση περί ενημερότητας πτυχίου ΜΕΕΠ – ασφαλιστική ενημερότητα ενώ το ίδιο συνέβη και με την κοινοπραξία της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ – Ιωνάς Τεχνική ΑΕ. 

 

Για την ιστορία να τονίσουμε πως το έργο αυτό που ανέλαβε η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ έχει συνολικό budget 3.900.000 ευρώ εκ των οποίων 2.416.052 ευρώ αφορούν εργασίες, 247.023 απρόβλεπτες δαπάνες, 70.426 ευρώ δαπάνες αναθεώρησης, και ΦΠΑ 451.782 ευρώ. Το σημαντικό επίσης είναι πως παρά την κρίση και τον γενικότερο χαμό, όπως ξεκαθαρίζεται από τη σύμβαση, η πληρωμή των εργασιών θα γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τις μεταβιβαζόμενες πιστώσεις» με τελική προθεσμία του έργου να είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

 

 

Tι απαντά ο Φλαμπουράρης για το δημοσίευμα

 

«Λασπολογίες υπάρχουν αρκετές», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Επικρατείας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την εταιρία του, που πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Λίγο μετά τη συνέντευξη ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση απο το ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε περίπου τα ίδια με όσα είπε ο κος Φλαμπουράρης στη συνέντευξη.

 

Απαντώντας στον Αθήνα 9,84 είπε: « Η εταιρεία μου το πήρε με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ένα-ενάμιση χρόνο... Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρίες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρίες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο, και υπέβαλα τα χαρτιά μου για τη σύνταξή μου.

 

Από εκεί και πέρα λασπολογίες υπάρχουν αρκετές. Δεν θέλω να ασχοληθώ με νομικές διαδικασίες. Η ιστορία μου 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα... Όποια προσπάθεια σπίλωσης γίνεται, νομίζω ότι θα πέσει στο κενό...».

 

Απάντηση του «Πρώτου Θέματος»


Ο κ. Φλαμπουράρης αμύνεται για άλλη μια φορά με ψέμματα και αρνείται να παραδεχθεί τα αυτονόητα και τούτο γιατί:
1. Είπε μόλις την περασμένη Πέμπτη, ότι έκλεισε την εταιρεία του όταν αυτή πριν από τρεις μήνες (20 Μαΐου) υπέγραψε τη σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου για έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από διαγωνισμό που κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο και όχι πριν 1,5 χρόνο.

 

2. Ο ισχυρισμός του ότι κατέθεσε το πτυχίο του κι έκανε αίτηση για συνταξιοδότηση, για τους γνωρίζοντες δεν σημαίνει τίποτα. Άλλωστε πολλοί από τους μηχανικούς μεγάλων τεχνικών εταιρειών έχουν καταθέσει από χρόνια το πτυχίο τους, πλην όμως ο ίδιος και το κόμμα του μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να τους καταγγέλλουν και να τους απειλούν ως νταβατζήδες και διαπλεκόμενους.

 

3. Ο κ. Φλαμπουράρης συνεχίζει να είναι μέτοχος κατά 50% στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ που συνεχίζει να παίρνει δημόσια έργα απολαμβάνοντας τα κέρδη από την δραστηριότητά της.

 

4. Αν όντως ήθελε να μας πείσει πως δεν έχει καμιά συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, ας μας παρουσιάσει τα παραστατικά από το Γενικό Μητρώο ΑΕ όπου θα φαίνεται ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Αλλά κάτι τέτοιο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν έχει συμβεί μέχρι αυτή την ώρα.