ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
7

Η Βασιλική Θάνου, από την προεδρία του Αρείου Πάγου, καταλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, μέχρι τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Προέβαλε ως συνδικαλίστρια τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου πάντα με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, που αρκετές φορές την έφεραν σε ευθεία αντιπαράθεση με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες. (Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.)

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


Η κ. Θάνου έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στον δικαστικό χώρο, καθώς από το 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και πρόεδρός της από το 2012 έως το 2015. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της ΕΔΕ ως μία πρόκληση, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, τόσο για τη Δικαιοσύνη, όσο και για την κοινωνία ευρύτερα και είχε εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι την εμπιστεύθηκαν ακόμη και οι άνδρες συνάδελφοί της με την ψήφο τους.


Στις 13 Φεβρουαρίου 2015 απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης «για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».


Επίσης, με την ιδιότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου απέστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της, στις 9 Ιουλίου 2015, με την οποία ζητούσε τη συμβολή τους, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα, «το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Η κ. Θάνου σπανίως μιλάει για τον εαυτό της και την προσωπική ζωή της, καθώς είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Χριστόφιλο, συνταξιούχο αρεοπαγίτη και μητέρα τριών παιδιών.


Γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950, η κ. Θάνου έδειξε από μικρή την κλίση της προς τη νομική επιστήμη. Όπως είχε ομολογήσει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, είχε επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, καθώς από μαθήτρια, της άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Επίσης, πολύ νωρίς, από φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, επέλεξε και το δικαστικό σώμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία ενσυνείδητη επιλογή.


Η προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης υπήρξε αναμφίβολα η βασική επιδίωξή της, καθώς, συνηθίζει να λέει ότι αποτελεί το «α και το ω. Όλα τα άλλα συμπεριλαμβάνονται». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πρέπει οι ίδιοι οι δικαστές να είναι άξιοι σεβασμού, και με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους να πείθουν ότι είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και σωστοί δικαστές, αντάξιοι της δικαστικής ιδιότητας, την οποία φέρουν.

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Αρκετές φορές έχει μιλήσει και για τα προβλήματα της σύγχρονης Δικαιοσύνης, κατατάσσοντας ως πρώτο και σημαντικότερο την καθυστέρηση στην απονομή της, υποστηρίζοντας ότι έχει και μεγάλο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.


Αναφορικά με την απονομή της Δικαιοσύνης, έχει υποστηρίξει ότι ο δικαστής πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεπηρέαστος, όπως εκείνος γνωρίζει, και να δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στον Θεό, ενώ όσον αφορά τις ικανότητες και τα προσόντα που οφείλει να έχει κάποιος για να γίνει δικαστικός, έχει τονίσει ότι βασικό προσόν είναι το μεράκι για τη Δικαιοσύνη.


Μέσα από την εμπειρία που της προσέφερε η διδασκαλία της στη Σχολή Δικαστών, έχει επισημάνει ότι δεν αρκεί να μπει κανείς στο δικαστικό σώμα μόνο προς βιοπορισμό, όπως ίσως δυστυχώς να συμβαίνει τώρα λόγω και της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη Δικαιοσύνη, δηλαδή για το ιδανικό της Δικαιοσύνης, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» συνηθίζει να λέει επί του θέματος.


Μιλώντας προς τους φοιτητές της Εθνικής Σχολής Δικαστών, συχνά τούς έλεγε ότι ο δικαστής πρέπει πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα να αγαπάει το λειτούργημά του, να βλέπει τη Δικαιοσύνη σαν ιδανικό και να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, και κυρίως να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις.


Το βιογραφικό της πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου


Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.


Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.


Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.


Εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων. Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (αστικό δίκαιο).

Πηγή: ΑΠΕ

7

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
"...ο δικαστής πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεπηρέαστος, όπως εκείνος γνωρίζει, και να δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στον Θεό."Νόμιζα ότι ο δικαστής εφαρμόζει το Νόμο κι όχι το τί λέει η "συνείδησή του" και ο ..."Θεός", τουλάχιστον σ΄ένα ΜΗ φονταμενταλιστικό κράτος όπως πιστεύουμε ότι είναι η Ελλάδα.
Τα παιχνιδια της τυχης,οι συγκυριες αν προτιματε,καθοριζουν σε τεραστιο ποσοστο την ζωη ενος ανθρωπου.Ο "Πακης" Παυλοπουλος εγινε Προεδρος της Δημοκρατιας λογω ειδικων συγκυριων και,κυριως, μετα την "καραμπολα" Αβραμοπουλου.Προφανως δεν το ειχε δει ουτε στον υπνο του.... Η κα Θανου εγινε Προεδρος του Αρειου Παγου λογω της παραιτησης -υπουργοποιησης του προκατοχου της.Οταν της ευχηθηκε τοτε καποιος "και εις ανωτερα"γελασε και του ειπε"μα δεν υπαρχουν ανωτερα για εμενα".Οι προωρες εκλογες και το οτι δεν ειχαν ορισθει προεδροι του Σ.τ.Ε.και του Ελεγκτ.Συνεδριου την εκαναν -υπηρεσιακη,εστω-πρωθυπουργο....Σε καποια συνεντευξη του-νεου,τοτε,Προεδρου των ΗΠΑ- Τζων Κεννεντυ ο δημοσιογραφος ,μεταξυ αλλων, τον ρωτησε "σε ποιον πιστευετε οτι χρωστατε περισσοτερο την καρριερα σας και την Προεδρια".Ολοι ανεμεναν η μια γενικη απαντηση(...του τυπου στον λαο των ΗΠΑ) η,το πιθανοτερο,"στον πατερα μου"(..που θα ηταν και το ορθο,διοτι ο πανισχυρος και παμπλουτος Τζοζεφ Κεννεντυ ειχε κανει κυριολεκτικα "τα παντα"προς τουτο).Και ομως...Ο Τζων Κεννεντυ τον αφησε συξυλο λεγοντας "σε εναν αγνωστο μου γιαπωνεζο στρατιωτη".Και εξηγησε οτι οταν,στον Β παγκοσμιο πολεμο,ηταν κυβερνητης μιας τορπιλλακατου που παρεπλεε τις ακτες ενος νησιου στον Ειρηνικο, καποιος γιαπωνεζος ελευθερος σκοπευτης τον πυροβολησε απο αρκετα μεγαλη αποσταση.Η σφαιρα βρηκε το κρανος του υπο αμβλεια γωνια και αποστρακιστηκε.Εαν,ομως,το ειχε βρει δυο-τρεις ποντους δεξιοτερα τοτε η γωνια θα ηταν ορθη,θα το τρυπουσε,και θα τον αφηνε στον τοπο.Οποτε ολα θα τελειωναν πριν καν ξεκινησουν.Γι'αυτο και ο λαος μας λεει οτι"οταν οι ανθρωποι κανουν σχεδια ο Θεος γελαει".
Σημαντικό της προσόν ο άγριος συνδικαλισμός και η υπεράσπιση των προνομίων των δικαστών! Υποστήριξε με φανατισμό την αντισυνταγματική απεργία των δικαστών και δεν της κάηκε καρφί που παραβίασαν ξεδιάντροπα το σύνταγμα!! Επιβραβεύθηκε για την συνδικαλιστική της δράση από τον ΣΥΡΙΖΑ με την προεδρία του Αρείου πάγου (προσπερνώντας αρχαιότερους συναδέλφους της)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ