Περικλής Πηλείδης: Πως έφτιαξα το νέο σήμα της Ν.Δ

Περικλής Πηλείδης: Πως έφτιαξα το νέο σήμα της Ν.Δ Facebook Twitter
0

Με ένα εκτενές άρθρο στο www.aixmi.gr (το site του διευθυντή ειδήσεων του MEGA Χρήστου Παναγιωτόπουλου),ο δημιουργός του νέου λογότυπου της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί τα συναισθήματα, τη λογική του σήματος και απαντά στους επικριτές του.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Περικλής Πηλείδης που υπογράφει ως «σχεδιαστής σημάτων morse»:

«Όταν μου ζήτησαν να ετοιμάσω την πρότασή μου για το νέο σήμα της Ν.Δ. ένιωσα μεγάλη χαρά και πανικό. Χαρά γιατί μια τέτοια επιλογή με τιμά ιδιαίτερα και πανικό γιατί σκέφτηκα τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου μόλις εμφανιστεί το νέο σήμα»

Στη συνέχεια μετά τον πανικό και τη χαρά ο Π. Πηλείδης αφού αναφέρεται στις κριτικές που δέχτηκε, αναπτύσσει το σκεπτικό της δημιουργίας του νέου σήματος της ΝΔ:

«Σε σχέση, λοιπόν, με άλλα λογότυπα που έχω σχεδιάσει για ιδιώτες, αυτό θα ξεκινήσει την καριέρα του μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα. Όταν, όμως, ξεκινάς μια τέτοια δουλειά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε σχόλιο και κριτική.

Σκεφτόμουν, λοιπόν, τους λόγους που έχουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σήματα - σύμβολα.

Πολλές φορές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι πολεμούσαν σώμα με σώμα ντυμένοι με πανοπλίες από την κορφή ως τα νύχια, είχαν σύμβολα στις ασπίδες τους για να μην αλληλοεξοντωθούν μέσα στο γενικό χαμό του πεδίου της μάχης.

Στη σύγχρονη εποχή, αντίστοιχα, ένας τεράστιος κόκκινος σταυρός στην οροφή των ασθενοφόρων ή των αντίσκηνων - νοσοκομείων προσπαθεί να αποτρέψει το βομβαρδισμό της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού.

Άλλα σύμβολα, πάλι, είχαν διαφορετική σχέση με τη ζωή και το θάνατο. Ο ναζιστικός αγκυλωτός σταυρός κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις θανάτου, ενώ το σφυροδρέπανο μου θυμίζει διαρκώς πως πολλοί άνθρωποι αγωνίστηκαν και πέθαναν γι' αυτό και άλλοι πέθαναν από αυτό»...

Και το σκεπτικό της «δημιουργίας»:

«...ξεκίνησα να σχεδιάσω το νέο σήμα της Ν.Δ. Ένιωθα σα να είμαι μόνος στη μέση μιας αρένας και με τον κόσμο στις κερκίδες να περιμένει το αποτέλεσμα για να γιουχάρει, να χειροκροτήσει, να εξαγριωθεί ή να αποδεχτεί τη δουλειά μου.

Μετά από σκέψεις, αμηχανία  και εφιάλτες κατέληξα πως θα έπρεπε να κάνω αυτό που πιστεύω... Χωρίς καμία διάθεση επιδειξιομανούς ντιζαϊνιάς να κάνω κάτι πάρα πολύ απλό. Τόσο απλό που να κατηγορηθεί για την απλότητά του. Αυτό και έκανα.

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει την τύχη του κάθε συμβόλου. Υποθέτω πως ο φωτογράφος Alberto Korda τη στιγμή που πατούσε το κλείστρο της φωτογραφικής του μηχανής μπροστά στον Che Guevara, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την κυκλοφορία και τη δημοσιότητα αυτού του ενσταντανέ. Είναι ένα παράδειγμα ενός πραγματικού συμβόλου με όλη τη σημασία της λέξης, γιατί στην ουσία έχει ξεπεραστεί ως μία φωτογραφία - αποτύπωση - στιγμιότυπο, έχει ξεπεραστεί και ως πορτραίτο ενός ανθρώπου, έχει ξεπεράσει την ιστορική αφήγηση και μεταδίδει ένα σαφές - απόλυτο μήνυμα: επανάσταση - ελευθερία. Δεν είναι φωτογραφία, δεν είναι εικόνισμα, είναι πραγματικό σύμβολο.

Το ίδιο και ο Βρετανός καλλιτέχνης Τζέραλντ Χόρτομ όταν σχεδίασε το σύμβολο της ειρήνης για την επιτροπή δράσης κατά του πυρηνικού πολέμου το 1958. Η πηγή της έμπνευσής του  πιθανόν να ήταν ένας άνθρωπος σε απόγνωση με τα χέρια κατεβασμένα, ή τα γράμματα N.D. (Nuclear Disarmament - πυρηνικός αφοπλισμός) στη ναυτική γλώσσα της οπτικής μετάδοσης σημάτων. Πάντως, για όποιον λόγο και να σχεδιάστηκε, ξεπέρασε τη λειτουργία της αρχικής του χρήσης και διαχρονικά καταξιώθηκε ως ένα γενικότερο σύμβολο ειρήνης.

Άλλη μία ιστορία συμβόλου, παράλληλα με ένα σύγχρονο σήμα, είναι το σύμβολο του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», solidarnosc στην Πολωνία, που εξελίχθηκε σε σύμβολο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πρωτεργάτη τον Λεχ Βαλέσα. Το πέρασμα στη Δημοκρατία έγινε, ο Λεχ Βαλέσα από τις διώξεις και τις φυλακές έγινε Πρόεδρος της Πολωνίας για πέντε χρόνια. Σήμερα, το αεροδρόμιο του Gdansk φέρει το όνομά του και το λογότυπο την... υπογραφή του κυριολεκτικά».

Μετά από αυτό το «ταξίδι»,ο Περικλής Πειλίδης προσγειώνεται στην ελληνική μεταπολιτευτική  πραγματικότητα των κομματικών συμβόλων:

«Στην ελληνική μεταπολίτευση, τώρα, η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί ως σύμβολό της το πορτραίτο του ιδρυτή της που κοσμεί και το ψηφοδέλτιο. Μηδένισε, έτσι, το περιθώριο λάθους ψηφοφόρων που γνώριζαν πολύ καλά τον Καραμανλή, αλλά πιθανόν να μην ήταν και τόσο εξοικειωμένοι με το «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ή με την ανάγνωση.

Το ΚΚΕ δεν προβληματίζεται καθόλου, αφού δεν υπήρχαν και πολλές εναλλακτικές λύσεις για το σύμβολό του.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει για μένα την πιο τολμηρή επιλογή. Ο ήλιος είναι μια πολύ ωραία ιδέα. Όταν, μάλιστα, είναι και πράσινος είναι και μια σουρεαλιστική ιδέα. Ο κόσμος τελικά τον αποδέχεται, τον συνηθίζει, τον τραγουδάει και στο τέλος τον αποθεώνει σαν φωτοστέφανο του ιδρυτή.

Ίσως ήταν το πιο εύστοχο σήμα κόμματος της μεταπολίτευσης γιατί μπορούσε να συμπεριλάβει πολλούς συμβολισμούς (ξημερώνει μια νέα αρχή, αλλαγή, πηγή ζωής - χαράς - άνοιξη - ευφορία κλπ. κλπ.) ήταν εύκολα κατανοητό και εύληπτο σαν σχήμα - μορφή, οικείο και με θετικούς μόνο συνειρμούς.

Ο πυρσός της Ν.Δ. που έρχεται να αντικαταστήσει υποχρεωτικά το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι πιο δυναμικός, πιο επιθετικός. Δημιουργεί αίσθημα υπεροχής, αλλά σε αντίθεση με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει και αρνητικά συναισθήματα, λόγω της επιθετικότητας (γροθιά) αλλά και της δυναμικής του (φλόγα).

Σαν σχήμα αν και πιο περίπλοκο, είναι εύληπτο. Και τα δύο αυτά σύμβολα, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, εξυπηρέτησαν κατά τον καλύτερο τρόπο το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν.

Στο τέλος ο Περικλής Πηλείδης «ξεδιπλώνει» τα όνειρα του και τις προσδοκίες του για το δημιούργημα του:

«Αν ένα σήμα δεν περάσει τη σφαίρα της πραγματικότητας και δεν εκτοξευτεί στη σφαίρα της ιστορίας, όπως το πορτραίτο του Che ή το σήμα της ειρήνης, δεν γίνεται ποτέ ένα παγκόσμιο σύμβολο. Μπορεί να γίνει ένα ιστορικό σήμα, σύμβολο μιας εποχής, όπως ακριβώς ο πυρσός».

Όλο το άρθρο εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ