Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών για τον κορωνοϊό, από το φθινόπωρο. 

 

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά από τον Σεπτέμβριο και «να ξαναδούμε το θέμα από την αρχή».

 

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα, αλλά σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να δημιουργήσει εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία.

 

«Αλλά πρέπει από τον Σεπτέμβριο να ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Εννοείτε ακόμη και να κάνετε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όπως στην Ιταλία;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε «βεβαίως», ενώ συμπλήρωσε:

 

«Πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψή μου- σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας- θα πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις εκείνους που είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι και να κινδυνεύεις εσύ, αλλά και να κινδυνεύεις να διασπείρεις τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος για να παρέχει υπηρεσίες υγείας».

 

Η συζήτηση αυτή, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός πρέπει να ανοίξει. «Δεν θέλω να ανοίξει τώρα, αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.


Μέσω της συνέντευξης ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Μετά το Πάσχα η εστίαση

 

Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια μετά το Πάσχα, δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον, επειδή «ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές».

 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις το Πάσχα. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πολιτικής απόφασης για το ζήτημα, ανεξαρτήτως της εισήγησης των ειδικών.

 

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα. «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα», ανέφερε σχετικά

 

Για τα self test δήλωσε ότι εντός 10 ημερών θα μπορεί να ανοίξει η διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό- μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Λυκείου- αλλά «θα ξεκινήσουμε πάλι με τους εργαζόμενους για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά σε χώρους εργασίας».

 

 

«Περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα από το lockdown»

 

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων παρά το lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι αναμένονταν καλύτερα μέτρα.

 

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ότι το lockdown το οποίο μας είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και το οποίο επιβάλαμε σχετικά νωρίς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν είχε επιβληθεί αυτό το lockdown, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, δηλαδή δεν θα άντεχε πια το σύστημα υγείας.

 

«Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή», συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη για τις «αντιφατικές δηλώσεις» των κυβερνητικών στελεχών, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. «Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά», πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κύριος λόγος για τα αποτελέσματα του lockdown ήταν η κούραση του κόσμου.

 

«Λείπει ο Τσιόδρας»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «λείπει» ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

«Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας», απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

 

«Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

 

Σε ερώτηση για το αν έχει κάνει τον κύκλο της η επιτροπή των ειδικών, απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά απάντησε ότι τους τελευταίους δύο μήνες «το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς».

 


Ευθύνη καταλόγισε και στα ΜΜΕ, γιατί φιλοξενούν πάρα πολλούς ειδικούς, των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα. «Υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…», πρόσθεσε.

 

Οι διαφορετικές απόψεις είναι αναμενόμενες, τόνισε, αλλά- φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνους που μειοψήφησαν για το άνοιγμα των Λυκείων εντός της επιτροπής- πρόσθεσε ότι αυτοί δεν θα πρέπει να βγουν στα κανάλια «και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής».

 

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετίαΤέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

«Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι παρά την αναμενόμενη φθορά που μπορεί να υπάρχει, η κυβέρνηση «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

 

«Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», υπογράμμισε και σημείωσε: «Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr