Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα «ταράζουν» την κυβέρνηση - Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα «ταράζουν» την κυβέρνηση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου διαπιστώθηκαν αυξήσεις έως και 200% στην τιμή της μεγαβατώρας, προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου «έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά με την ολοκλήρωσή της.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε κάποια επιχείρηση αν παρουσιαστεί κίνδυνος», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» είχε δηλώσει πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

O Ιούλιος έφερε νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την άνοδο της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά. Βασική απειλή για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς προβλέπεται να κλείσει στα 600 εκατομμύρια στο τέλος του έτους, την ώρα που οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 450 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του έτους.

Όπως σημείωνε πρόσφατα ρεπορτάζ της Καθημερινής, ακόμη και με τις αναμενόμενες εισροές που υπολογίζει να έχει ο αρμόδιος Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (∆ΑΠΕΕΠ) από τις επιστροφές μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) και το «πράσινο» τέλος στο ντίζελ κίνησης, το έλλειμμα θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. 

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή θέλουν το ΥΠΕΝ να είχε δρομολογήσει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 17,65%, σχέδιο που «πάγωσε» λόγω των Ευρωεκλογών για να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά. Ωστόσο, το ύψος αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ όπως και ο χρόνος εφαρμογής εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί αξιολογώντας και τα αποτελέσματα των εκλογών για το κυβερνών κόμμα, αναλόγως των κατευθύνσεων που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως διαφαινόταν, οι καταναλωτές επρόκειτο να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται αδιάκοπα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα ύψη.


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM