Ο Μοράλες προσκάλεσε τον Τσίπρα στη Βολιβία

Ο Μοράλες προσκάλεσε τον Τσίπρα στη Βολιβία Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βολιβία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν οι δυο τους, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μοράλες εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι το πρωί επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώνοντας ότι στην Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία.

Η Βολιβία είναι μια μακρινή χώρα, αλλά μας συνδέουν κοινές αξίες, κοινοί αγώνες και κοινά ιδανικά, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη Βολιβία και σημείωσε πως γι' αυτό άξιζε τον κόπο η επίσκεψη του Έβο Μοράλες νωρίτερα στην Ακρόπολη, ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο για όλη την ανθρωπότητα, στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας.

«Σήμερα είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ακρόπολη, να βρεθείτε σε ένα μοναδικό μνημείο που ανήκει στον οικουμενικό πολιτισμό, είχατε την ευκαιρία να βρεθείτε στο λίκνο της Δημοκρατίας, διότι εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αγωνίζεστε για τη δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα σας και άξιζε τον κόπο να βρεθείτε, παρ ότι λίγες ώρες στην Ελλάδα, σε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το νήμα του κοινού αγώνα των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί, απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Μοράλες να μεταφέρει στον λαό της χώρας του τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης.

Τον ενθουσιασμό του που κατάφερε να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς ήταν μια μεγάλη επιθυμία του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βολιβίας.

Μίλησε για την Ακρόπολη λέγοντας ότι είναι μνημείο της ανθρωπότητας, αυτό που κόμισε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα και δίδαξε τη δημοκρατία, έδωσε ταυτότητα στα ανθρώπινα όντα και δίδαξε και την αξιοπρέπεια.

«Άξιζε πραγματικά τον κόπο να θαυμάσω αυτό το μνημείο που μαρτυρά μια κοινωνία, η οποία προ Χριστού είχε καταφέρει να οργανωθεί δημοκρατικά και να διδάξει τον σεβασμό στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Μοράλες.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, η ιστορία επαναλαμβάνεται δια μέσου των αιώνων. Αυτό το οποίο ξεκίνησε με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό προ Χριστού, η διαχείριση, δηλαδή, δημοσίων πραγμάτων με συλλογικά οργανωμένο τρόπο υπέρ της ισότητας των ανθρωπίνων όντων, αυτό καλούμαστε σήμερα να κάνουμε πράξη και πάλι με την κοινή δουλειά μας».

Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εξέφρασε το βαθύτερο σεβασμό προς τον ελληνικό λαό για τους αγώνες που έχει δώσει γι αυτές τις αξίες και επισήμανε: «Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι γνωστές στο διεθνές στερέωμα ως υπέρμαχοι της πολυμερούς διάστασης του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς άποψης για τα διεθνή πράγματα, κάτι το οποίο σημαίνει μια κοινή δουλειά προς όφελος της ανθρωπότητας».

«Αδελφέ μου, Αλέξη, σε ευχαριστώ γι αυτή την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα, σας περιμένω με μεγάλη αγάπη -και θα ήταν τιμή για μας- να έρθετε στη Βολιβία», κατέληξε ο κ. Μοράλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM