Μητσοτάκης: Ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ μόνος με μία μεγάλη φαρμακευτική

Μητσοτάκης: Ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ μόνος με μία μεγάλη φαρμακευτική Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν να διαπραγματευτεί συλλογικά την αγορά εμβολίων για την ΕΕ, δηλώνοντας ότι οι μικρότερες χώρες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα αν διαπραγματεύονταν μόνες τους τις συμφωνίες.

Στον απόηχο των επικρίσεων για τη στρατηγική της Κομισιόν στο ζήτημα των εμβολίων του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση για συλλογική αγορά ήταν σωστή.

«Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματεύομαι μόνος μου με μία μεγάλη φαρμακευτική. Χαίρομαι που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε ως σύνολο. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές και ναι υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αμφιβάλει κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει τον αριθμό των εμβολίων που έχει πάρει, χωρίς να γίνει κεντρικά η αγορά και η διανομή ανάλογα με τον πληθυσμό. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τις μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά και ακόμη και μεγαλύτερες όπως η Ιταλία, σημείωσε.

«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για την παράδοση και για το αν έγινε σωστός χειρισμός, αλλά όχι για τη κύρια απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα τα πάμε πολύ καλύτερα στον τουρισμό»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, λέγοντας ότι ο γρήγορος εμβολιασμός σε βασικές αγορές- όπως η Βρετανία και το Ισραήλ- θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των τουριστών.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι επίσης επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από την περσινή χρονιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πέρυσι ήμασταν στο 20-25% αυτού που θα είχαμε σε μία κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% της κανονικής χρονιάς, θα είναι 100% καλύτερα από ότι πέρυσι».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικό για τους ταξιδιώτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξαρτάται από τον ρυθμό εμβολιασμού στις βασικές αγορές της.

«Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού του εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, αυτό θα το κάνει ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν».

Συνέχεια στις διερευνητικές έως αρχές Μαρτίου

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συνέχεια στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πιθανόν θα γίνει έως τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

«Αναμένω ότι (θα γίνει) εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε για τις διερευνητικές επαφές και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία πρέπει να είναι συνεπής σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι απλά ένας αντιπερισπασμός για να αποφύγει τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
«Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Διεθνή / «Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Η επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αντιμετωπίζεται με προσοχή ώστε να αποφευχθούν αντικαθεστωτικές αντιδράσεις
NEWSROOM