Μητσοτάκης για την έμφυλη βία: «Εφαρμογή panic button στα κινητά- Οι γυναίκες διαλύουν τη σιωπή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

«Τώρα δεν ζούμε στην άγνοια. Τα θύματα για πρώτη φορά μιλούν και η πολιτεία κινητοποιείται», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του για τη βία κατά των γυναικών

Πρόκειται για μια μάστιγα, απλωμένη σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, τόνισε. Αλλά πλέον, συνέχισε ο πρωθυπουργός «τη σιωπή τη διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες - θύματα, που βγαίνουν με γενναιότητα από τη σκιά καταγγέλλοντας παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, ακόμα και βιασμούς». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»- αναφέρθηκε και στην πιο πρόσφατη εφαρμογή, το panic button. «Πολύ σημαντικό να μπορεί μία γυναίκα εύκολα και με τρόπο ασφαλή και κρυπτογραφημένο να καλεί από το κινητό της σε βοήθεια και η αστυνομία, πια, να γνωρίζει και να εντοπίζει ταχύτατα το σημείο όπου μπορεί να εκδηλώνεται ένα περιστατικό άσκησης βίας κατά μιας γυναίκας», τόνισε.

Το ελληνικό #MeΤoo, προκάλεσε «ένα πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία πριν από δύο χρόνια, έφερε ωστόσο μία βίαιη ωρίμανση, θέτοντας και το κράτος αλλά και τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους», σημείωσε. 

Ο όρος «γυναικοκτονίες» μπήκε στο λεξιλόγιό μας, «προσδιορίζοντας ακριβέστερα τις δολοφονίες έμφυλης βίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καταστολής και τη φροντίδα των θυμάτων. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σημειώνοντας ότι η βαριά σωματική βλάβη περιλαμβάνει πλέον και τη μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία, οδηγώντας σε ποινές κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια. Αυστηρότερη έχει γίνει ακόμα η τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων που μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια.

«Σήμερα έχει επιτέλους ποινικοποιηθεί ένα καινούργιο έγκλημα, προϊόν και αυτό της εισόδου της τεχνολογίας στη ζωή μας. Αναφέρομαι στην εκδικητική πορνογραφία», επεσήμανε και υπενθύμισε ότι η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως. 

9.500 υποθέσεις σε 10 μήνες 

Μέσα σε 10 μήνες φέτος καταγγέλθηκαν στην αστυνομία 9.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέρυσι οι αντίστοιχες υποθέσεις που χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. Ήταν 8.776. 

Οι καταγγελίες για βιασμό αυξήθηκαν φέτος σε 292, από 172 πριν από δύο χρόνια. Ανάλογη αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι μηνύσεις που αφορούν την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε κατ΄ ανάγκη ο αριθμός των βιαστών. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την ένταση του προβλήματος εντείνονται και οι ίδιες οι απαντήσεις της πολιτείας. Αυξάνονται οι καταγγελίες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει, επιτέλους, ένα περιβάλλον το οποίο ευνοεί την αποκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων». 


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά, ευκολότερη η καθημερινότητα του πολίτη

Πολιτική / Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο Δημόσιο 300 ψηφιακές υπηρεσίες»

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του
LIFO NEWSROOM
Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

Πολιτική / Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να "ευχαριστήσει" τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Μενδώνη για Πολάκη: «Η νέα σεξιστική επίθεσή του επιβάλλει στον Κασσελάκη να τον στείλει σπίτι του»

Πολιτική / Μενδώνη για Πολάκη: «Η νέα σεξιστική επίθεσή του επιβάλλει στον Κασσελάκη να τον στείλει σπίτι του»

«Οφείλει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή για τους αντιπρόσωπους του ελληνικού λαού που "στέλνουν στο σπίτι τους τις γυναίκες"» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού
LIFO NEWSROOM