ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, όχι μόνο δηλώσεις

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, όχι μόνο δηλώσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, καλώντας την ΕΕ να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την ΕΕ κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί μέλη της Ένωσης. Η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». «Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού και υπενθύμισε την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ και άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς να γίνει στην Ελλάδα μια από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη»

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη το 2021, μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας -μέσω τηλεδιάσκεψης- που οργάνωσε το Bloomberg.

Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επεσήμανε ότι η χώρα μας έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, όπως και ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί πριν από την πανδημία, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθούν την Ελλάδα να «ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα».

Αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, και ως το φθινόπωρο ή το χειμώνα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο για τον κορωνοϊό, το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, επειδή έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη, πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε τη δυνατότητα το έτος 2021, το οποίο είναι ένα σημαντικό έτος καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να είναι ένα έτος εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες διότι παρέχει ένα πολιτικό πλαίσιο που διακρίνεται από σταθερότητα, με την κυβέρνηση να εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας. «Η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τρία χρόνια έως τις επόμενες εκλογές, δεν μεσολαβούν άλλες εκλογές. Άρα, έχουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν είμαστε πια χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου, θα έλεγα ότι είμαστε χώρα χαμηλού ρίσκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει και εκπαιδεύει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές. «Ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, ειδικά επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που εστιάζουν στην έρευνα και την ανάπτυξη», είπε. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τις παραλίες, τον υπέροχο καιρό και το όμορφο περιβάλλον, αλλά και με το ταλέντο, το ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σημείωσε ότι η επόμενη πρόκληση αφορά την υποδοχή των τουριστών. «Ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, ελπίζουμε να διαφυλάξουμε όσα μπορούμε από μια χαμένη, για πολλούς, τουριστική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει πολύ λεπτομερή πρωτόκολλα με συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με το πώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουριστικό κλάδο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Έχουμε τη σχετική βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη έξαρση στη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξελέγη «πριν από ένα χρόνο με ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κατά τη δική μου άποψη, ο κορωνοϊός επιτάχυνε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις».

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

LiFO politics / Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

Ο διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρεται στη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα και στην αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης του Μακρόν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά, ευκολότερη η καθημερινότητα του πολίτη

Πολιτική / Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο Δημόσιο 300 ψηφιακές υπηρεσίες»

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του
LIFO NEWSROOM
Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

Πολιτική / Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να "ευχαριστήσει" τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής»
LIFO NEWSROOM