ΤΩΡΑ

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει συμπεριφορά χωρίς να ασκηθεί πίεση

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει συμπεριφορά χωρίς να ασκηθεί πίεση Facebook Twitter
0

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ, που έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας είναι η τουρκική συμπεριφορά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, όμως- συμπλήρωσε- «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο, με αποκορύφωμα τα Βαρώσια.

Επανέλαβε την ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη- μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία, όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Το υπό διαπραγμάτευση προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση της λίστας των κυρώσεων που ήδη υπάρχει από το 2019 και «αν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της, σύμφωνα με το Reuters.

Στο μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας «δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο». Παράλληλα κατηγόρησε την Ένωση ότι δεν ήταν ποτέ ειλικρινής και πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Πολιτική
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ