Μητσοτάκης: Ανοιχτή επιλογή βιβλίων στο σχολείο - «Θα θεραπευτούν οι αστοχίες» στον Ποινικό Κώδικα

Μητσοτάκης: Ανοιχτή επιλογή βιβλίων στο σχολείο - «Θα θεραπευτούν οι αστοχίες» στον Ποινικό Κώδικα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα για τρεις «κομβικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Τα θέματα επί τάπητος αφορούν στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Μεγαλύτερη αυτονομία στο σχολείο»

Αναφερόμενος αρχικά στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, είπε πως έχει έρθει ώρα «το σχολείο να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο, τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες» και οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. 

Προαναγγέλλοντας την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, εξήγησε ότι θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. 

Σουηδικό μοντέλο στην ασφάλιση

Κομβική χαρακτήρισε και τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο.

Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του, εξήγησε. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει, είπε, μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Το σύστημα θα ισχύει από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Αναδιοργάνωση της αστυνομίας

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του μίλησε για πλήρη αναδιοργάνωση της αστυνομίας, προσθέτοντας πως σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε «να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM