Λόγω Ελλάδας, υποβαθμίστηκε και η Κύπρος

Λόγω Ελλάδας, υποβαθμίστηκε και η Κύπρος Facebook Twitter
0

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου προχώρησε ο οίκος Fitch καθώς ανησυχεί για το υψηλό επίπεδο έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα ο Fitch βάσει ένα πλην στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση. Οι ειδικοί του οίκου -που αναμένουν και την έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας για να προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της οικονομίας της- προβλέπουν ότι οι κυπριακές τράπεζες θα αντέξουν ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% αλλά προειδοποιούν ότι αν το σενάριο είναι τελικά χειρότερο τότε θα πληγεί η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με το www.enet.gr υπολογίζεται πως σε περίπτωση κουρέματος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών με 2 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Κύπρου και θεωρείται προσιτό. Η Fitch εκτιμά, όμως, πως ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Ωστόσο, γράφει η Ελευθεροτυπία, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι οίκοι αξιολόγησης όμως ανησυχούν για την ικανότητα του κυπριακού κράτους να προστρέξει σε βοήθεια των τραπεζών εάν και όταν αυτό χρειαστεί.Σύμφωνα με τη Fitch, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Πάντως η κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέφρασε τη διαφωνία της με την ανάλυση του οίκου Fitch και επισήμανε ότι λαμβάνει μέτρα περαιτέρω θωράκισης του τραπεζικού τομέα. Όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο ο Fitch να προχωρήσει την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, είχε δηλώσει: «Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ότι αφορά το μέγεθος του κινδύνου».

Eν τω μεταξύ η μεταφορά καταθέσεων Ελλήνων σε τράπεζες της Κύπρου έχει οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό στην κυπριακή οικονομία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM