Κόντρα ΥΠΠΟ - ΣΥΡΙΖΑ για τους Δεσμώτες του Φαλήρου: «Εγκληματική αδιαφορία»

Κόντρα ΥΠΠΟ - ΣΥΡΙΖΑ για τους Δεσμώτες του Φαλήρου: «Εγκληματική αδιαφορία» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση δωρεάς εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα διατίθετο στην προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου - μεταξύ των οποίων το εμβληματικό εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου. 

Χθες το βράδυ, η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου επέκρινε το ΥΠΠΟ για «εγκληματική αδιαφορία, ολιγωρία και οι "άριστους" χειρισμούς στα ζητήματα της προάσπισης των αρχαιοτήτων της χώρας που φαίνεται πως έχουν αρνητική αντανάκλαση και στις χρηματοδοτήσεις από δωρεές». 

«Η ανικανότητα της κ. Μενδώνη να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας όχι μόνο αφήνει την ίδια έκθετη για μια ακόμη φορά, αλλά κυρίως προσβάλλει ανεπανόρθωτα την πολιτιστική διαχείριση κ ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου. Η επιμονή της στη λύση της απόσπασης οποιουδήποτε σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος καταντά εμμονική και κυρίως καταστροφική για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το είχε ήδη επισημάνει από τότε που η υπουργός Πολιτισμού άρχισε να μεθοδεύει με ψεύδη και ανακρίβειες την αλλαγή της λύσης προστασίας των Δεσμωτών του Φαλήρου, στην οποία είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. 

«Η κατασκευή πεζόδρομων από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ακρόπολη, η κανονικοποίηση της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Μετρό Βενιζέλου όπως και στον Φαληρικό όρμο ως μοναδική λύση σωτηρίας τους, η κατάλυση του ενιαίου και αδιαιρέτου των αρχαιολογικών χώρων δεν συνιστούν καταστροφικές παρεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ, συνιστούν εγκλήματα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης» σημειώνει η κα. Αναγνωστοπούλου, καταλήγοντας: 

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας, όμως η αρμόδια υπουργός αρέσκεται μονίμως σε μία ανέξοδη επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αντίκρισμα και ουσία. Δυστυχώς, ο πλούσιος Πολιτισμός αυτής της χώρας, πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης.»

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Πολιτισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «θράσος, διγλωσσία και εγκληματική αδιαφορία» για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

«Από το 2016 που ανακαλύφθηκε το εύρημα των Δεσμωτών, παρέμενε εκτεθειμένο, "προστατευμένο" κάτω από μια τέντα. Τα έγγραφα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελούν αψευδείς μάρτυρες. Αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

​«Χρειάζεται πραγματικό θράσος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σε αφθονία, ειδικά σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν φτάνει στο σημείο να σηκώνει τη σημαία υπεράσπισης ιδιωτικών δωρεών. Εκείνες που έχει πολεμήσει επανειλημμένως και εκείνη τη συγκεκριμένη, την οποία είχε αρνηθεί. Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν είναι η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συστηματική εγκληματική αδιαφορία του από το 2015 στην προστασία της κληρονομιάς μας. Εξαιτίας αυτής ακριβώς της αδιαφορίας, από το 2016 που ανακαλύφθηκε το εύρημα των Δεσμωτών, παρέμενε εκτεθειμένο, "προστατευμένο" κάτω από μια τέντα. Τα έγγραφα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελούν αψευδείς μάρτυρες. Αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν την υπερασπιστεί, η τομεάρχης Πολιτισμού θα έπρεπε να ενημερωθεί καλύτερα για τα πεπραγμένα των συναδέλφων της ώστε να μη βρίσκεται και η ίδια εκτεθειμένη εξαιτίας της απραξίας τους. Σε αυτήν οφείλεται και αυτή, όπως και πολλές ακόμη χαμένες ευκαιρίες για τον Πολιτισμό την περίοδο 2015-2019.»

Υπενθυμίζεται πως χθες το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την ανάκληση δωρεάς ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για πέντε χρόνια «συνεχώς καθυστερήσεων και αδράνειας» από τους αρμόδιους φορείς. 

Αντικείμενο της δωρεάς ήταν η χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου - Κέλυφος Πολυανδρίου». Σε ανακοίνωση το Ίδρυμα σημειώνει ότι η δωρεά εστίαζε στην ανάδειξη και την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στον Φαληρικό Όρμο, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές κατά την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ. 

«Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του», αναφέρει στην ανακοίνωση το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ