«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

 

Δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή δήλωση στήριξης, όπως αρκετοί ανέμεναν από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη χώρα μας, πριν από λίγο στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Μέρκελ, δεν έδωσε διαβεβαίωση παραμονής στο ευρώ, (κάτι που το έκανε η κ. Φέκτερ νωρίτερα, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και το 2013),  τόνισε ότι θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά όπως σημείωσε πολλά πρέπει να γίνουν. «Ελπίζω και εύχομαι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε. «Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων, η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, πολλά έχουν γίνει, πολλά πρέπει να γίνουν», επισήμανε η καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι Γερμανία και Ελλάδα θα συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο και πως θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει πόρους από τις πιστώσεις και τα προγράμματα επενδύσεων. Η Ανκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προόδους της χώρας μας και σημείωσε ότι άξιζε τον κόπο.

 

Ενδιαφέρον είχε ερώτηση δημοσιογράφου της Bild προς το Σαμαρά, ο οποίος τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμένει στην ευρωζώνη. Την προσπάθεια να απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδραμε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία είπε ότι η Γερμανία θέλει να παραμένει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και πως είναι σίγουρη ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειάζεται για να το πετύχει. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι η Μέρκελ, παρότι ατύπως η Γερμανία έχει το ρόλο του ηγέτη στην Ε.Ε. και καθορίζει τις εξελίξεις,  τόνισε ότι ήρθε στην Ελλάδα απλώς για να βοηθήσει ως φίλη και εταίρος.

 

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις και να ξεπεράσει την κρίση. "Σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε ως σήμερα", τόνισε αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ και έθεσε ως βασική προϋπόθεση της εξόδου από την κρίση, το σταμάτημα της ύφεσης και της ανεργίας.  «Τόνισα ότι ο λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμένει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η καγκελάριος θέλει να βοηθήσει και να λάβουν σύντομα τέλος οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Όσοι πίστευαν, εκείνους που πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και η ΕΕ θα πληγεί θα το χάσουν το στοίχημα. Έχουμε υπερηφάνεια και φιλότιμο ξέρουμε να υποδεχόμαστε τους φίλους μας,» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Αυτή την ώρα η γερμανίδα καγκελάριος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος υποδεχόμενος τη Μέρκελ της είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξανλτήσει τα όρια της αντοχής του και έθεσε το θέμα των αναπτυξιακών μέτρων και της ανεργίας.

 


 

Update 16.15: Στις δηλώσεις αμέσως μετά το γεύμα εργασίας ο Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις και να ξεπεράσει την κρίση. … «Αποφασίσαμε πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας και η καγκελάριος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα». Η καγκελάριος αφού αναγνώρισε ότι ζητούνται πάρα πολλά από τους Έλληνες, τόνισε ότι η πορεία πρέπει να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και τόνισε ότι θα βοηθήσει η Γερμανία για να πάρει πόρους η Ελλάδα. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι πιέζει για την επόμενη δόση στην Ελλάδα αλλά «πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία. Για αυτό το λόγο διαρκεί περισσότερο αυτή η διαδικασία». Με την επίσκεψη Μέρκελ σπάμε την απομόνωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε λίγο περισσότερα…

 

 

Update 15.22: Απομακρύνθηκαν από το φράχτη οι διαδηλωτές αλλά παραμένει η ένταση σε άλλο σημείο της πλ. Συντάγματος. Διαδηλωτές πετούν κροτίδες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που πραγματοποιούν περιορισμένη χρήση χημικών. Παράλληλα δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν διαδηλωτές που έχουν σπάσει μάρμαρα και τα εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών. Κάποιοι διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε κάδους αποριμμάτων στην πλευρά της Βουκουρεστίου. Πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.

 

«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

Στα σάιτ των γερμανικών εφημερίδων που μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, κάτι που δεν συνηθίζεται, οι εκτιμήσεις για το πόσοι διαδηλωτές βρίσκονται στο Σύνταγμα διαφέρουν. Η FAZ επικαλείται τα ελληνικά ΜΜΕ και κάνει λόγο για 15 χιλιάδες ενώ το Spiegel, υπολογίζει τους διαδηλωτές σε περισσότερους από 40 χιλιάδες. Και τα δύο σάιτ αναφέρονται και στο κάψιμο σημαιών με τη σβάστικα. Για το Spiegel αυτό είναι το πιο δύσκολο ταξίδι της καγκελαρίου, η FAZ γράφει χαρακτηριστικά: "Θυμίζει Αφγανιστάν. Ο Αντενάουερ στην επίσκεψη του το 1954 είχε πιο εύκολο έργο".

 

Update 15.03: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ που διήρκησε 45 λεπτά. Αυτή την ώρα ξεκινά το γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετέχουν 4 υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE stream από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

 

 

Update 14.52 Aπό τον Guardian:

 

 

 

Update 14.40: Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την άφιξη, η κ. Μέρκελ, που φοράει το ίδιο σακάκι, όπως παρατήρησαν μερικοί, που φορούσε και στον αγώνα Γερμανίας-Ελλάδας για το Euro, είπε «ωραίο γραφείο», στον Αντώνη Σαμαρά και προχώρησαν στα ενδότερα.

 

Στο Σύνταγμα επικρατεί ένταση με εκτόξευση αντικειμένων από τους διαδηλωτές προς τους αστυνομικούς, στο σημείο όπου βρίσκεται ο φράχτης στη Β.Σοφίας. Διαδηλωτές προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη. Στη συγκέντρωση έφτασαν και οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με όχημα στρατιωτικό πάνω στο οποίο βρισκόταν διαδηλωτές ντυμένοι Γερμανοί στρατιώτες, με τη σβάστικα στο μανίκι. Το αυτοκίνητο αυτό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων.

 

 

Update 13.40: Για το Μέγαρο Μαξίμου αναχωρούν αυτή την ώρα Άνκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την καγκελάριο με μια χειραψία και σε ένα κλίμα που δεν θυμίζει προς το παρόν τις ζεστές στιγμές του Βερολίνου τον Αύγουστο. 

 

Εν τω μεταξύ, ένταση αυτή την ώρα στο Ερρίκος Ντινάν ανάμεσα σε εργαζόμενους που πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο, -διεκδικώντας δεδουλευμένα- και των ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα συμβολικά και απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ. Η ένταση παραμένει.

«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

 


 

Σε ισχύ είναι πλέον τα αυστηρά ασφαλείας μέτρα για την άφιξη της Άνκελα Μέρκελ. Αρχίζουν ήδη να μαζεύονται, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, οι πρώτοι διαδηλωτές για το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.  Στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους και Κατεχάκη. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν και οι σταθμοί του τραμ στο Σύνταγμα και το Ζάππειο.

 

«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

(Τη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης)

«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 25 προσαγωγές, μεταξύ αυτών και ενός 50χρονου που έφτασε στη γερμανική πρεσβεία με αυτή την γαλανόλευκη αμφίεση κρατώντας μια "πατριωτική σύνθεση" στα χέρια του και έχοντας βάψει στα γαλανόλευκα μέχρι και τη μοτοσικλέτα του. Ίσως δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες άλλαξαν το ραντεβού τους για τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

 

(Η φωτό είναι από το Νewsit)