Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε συγγνώμη για τις προσαγωγές γυναικών που έκαναν διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει.

 

«Έχουν πολύ δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες που έκαναν αυτή τη διαδήλωση. Θεωρώ ότι ήταν πραγματικά μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον Realfm, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της αστυνομίας για τη συμβολική διαμαρτυρία που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι ήταν επιβεβλημένη η απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις ούτε για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (6/12).

 

«Θα ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά η σκέψη μου είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες, όπως κάθε χρόνο. Εκεί πάνε μικρά παιδιά, καταλαβαίνεται τι θα γίνει. Αν πάνε τόσες χιλιάδες μικρά παιδιά και νεαροί, καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν την επόμενη μέρα αυτά τα παιδιά πάνε στο σπίτι τους. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα, είναι εφιάλτης», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

 

Τις επόμενες ημέρες οι κάμερες στα ΜΑΤ

 

Σε ερώτηση για τις κάμερες στα ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. «Πιστεύω τις επόμενες ημέρες πλέον τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή».

 

Το υλικό αυτό θα φυλάσσεται με όλους τους κανόνες και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, αυτό θα γίνεται με άδεια του εισαγγελέα, συμπλήρωσε. Κάμερες, άλλου είδους, θα φέρουν και άλλες ομάδες της αστυνομίας, όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, την ώρα των επιχειρήσεών τους, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας και θα λυθούν πολλά προβλήματα», δήλωσε ακόμη.

 

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ένα νέο επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας. «Θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας το οποίο είναι εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έριξε 3 φορές περισσότερα χημικά σε έναν χρόνο από ό,τι έχουμε ρίξει εμείς τον τελευταίο», ανέφερε σχετικά.